Strategjitë e menaxhimit të ankthit

Strategjitë e menaxhimit të ankthit

Ka një sërë strategjish që mund të provoni për të menaxhuar ankthin tuaj. Ajo që funksionon është e ndryshme për të gjithë dhe mund të duhet kohë për të gjetur strategjitë që funksionojnë më mirë për ju. Por mbani mend, nëse ankthi juaj është i vështirë për t’u menaxhuar, kërkoni mbështetje nga një profesionist.

10 strategji për të provuar
Frymëmarrje e ngadaltë. Kur jeni në ankth, frymëmarrja juaj bëhet më e shpejtë dhe më e cekët. Provoni të ngadalësoni me qëllim frymëmarrjen tuaj. Numëroni deri në tre ndërsa merrni frymë ngadalë – më pas numëroni deri në tre ndërsa merrni frymë ngadalë.
Relaksim progresiv i muskujve. Gjeni një vend të qetë. Mbyllni sytë dhe tendoseni ngadalë dhe më pas relaksoni secilin nga grupet e muskujve nga gishtat e këmbëve deri te koka. Mbajeni tensionin për tre sekonda dhe më pas lëshojeni shpejt. Kjo mund të ndihmojë në reduktimin e ndjenjave të tensionit të muskujve që shpesh vijnë me ankth.
Qëndroni në momentin aktual. Ankthi mund t’i bëjë mendimet tuaja të jetojnë në një të ardhme të tmerrshme që nuk ka ndodhur ende. Mundohuni ta ktheni veten aty ku jeni. Praktikimi i meditimit mund të ndihmojë.
Mënyra e shëndetshme e jetesës. Të qëndrosh aktiv, të ushqehesh mirë, të dalësh në natyrë, të kalosh kohë me familjen dhe miqtë, të reduktosh stresin dhe të bësh aktivitetet që të pëlqejnë janë të gjitha efektive në reduktimin e ankthit dhe përmirësimin e mirëqenies suaj.
Merrni akte të vogla trimërie. Shmangia e asaj që ju shqetëson ofron pak lehtësim në afat të shkurtër, por mund t’ju bëjë më të shqetësuar në afat të gjatë. Provoni t’i afroheni diçkaje që ju shqetëson – qoftë edhe në një mënyrë të vogël. Mënyra përmes ankthit është duke mësuar se ajo që keni frikë nuk ka të ngjarë të ndodhë – dhe nëse ndodh, do të jeni në gjendje ta përballoni atë.
Sfidoni vetë-bisedimin tuaj. Mënyra se si mendoni ndikon në mënyrën se si ndiheni. Ankthi mund t’ju bëjë të mbivlerësoni rrezikun në një situatë dhe të nënvlerësoni aftësinë tuaj për ta trajtuar atë. Mundohuni të mendoni për interpretime të ndryshme për një situatë që ju shqetëson, në vend që të hidheni në skenarin më të keq. Shikoni faktet pro dhe kundër që mendimi juaj të jetë i vërtetë.
Planifikoni kohën e shqetësimit. Është e vështirë të ndalosh të shqetësohesh plotësisht, kështu që lini mënjanë pak kohë për të kënaqur shqetësimet tuaja. Edhe 10 minuta çdo mbrëmje për t’i shkruar ato ose për t’i shqyrtuar në kokën tuaj, mund t’ju ndihmojë të ndaloni shqetësimet tuaja që të mos merren përsipër në raste të tjera.
Njihuni me ankthin tuaj. Mbani një ditar se kur është më e mira – dhe më e keqja. Gjeni modelet dhe planifikoni javën tuaj – ose ditën – për të menaxhuar në mënyrë proaktive ankthin tuaj.
Mësoni nga të tjerët. Biseda me të tjerët që gjithashtu përjetojnë ankth – ose po përjetojnë diçka të ngjashme – mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të vetëm. Vizitoni Forumet tona Online për t’u lidhur me të tjerët.
Ji i sjellshem me veten. Mos harroni se ju nuk jeni ankthi juaj. Ju nuk jeni të dobët. Ju nuk jeni inferiorë. Ju keni një gjendje të shëndetit mendor. Ajo quhet ankth.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *