Të rinjtë në “Bostanie” mund të mësojnë mbjelljen e kulturave hortikulturore, por edhe ta provojnë vetë [foto]

Të rinjtë në “Bostanie” mund të mësojnë mbjelljen e kulturave hortikulturore, por edhe ta provojnë vetë [foto]

Në parkun në vendbanimin Novo Lisicë, pas terminalit të autobusëve “5-ka”, rreth 50 entuziastë po mirëmbajnë kopshtin social “Bostanie” për të dytin vit radhazi. Të gjithë qytetarët e interesuar, përfshirë edhe të rinjtë, në këtë zonë përmes trajnimeve dhe punëtorive mund të mësojnë se si të bëjnë kopsht dhe kompostim, si të mbrojnë dhe ushqejnë bimët, por gjithashtu mund të mbjellin direkt bimë kopshti në shtretër të veçantë.

“Bostanie” është hapur zyrtarisht në gusht të vitit 2021, ndërsa Dimitari dhe Aleksandar nga organizata civile “Arka e Gjelbër” thonë se kanë pasur dy vite përgatitje për hapjen e saj, duke e konceptuar në praktikë idenë në gjysmën e dytë të vitit 2019. Puna e përbashkët e qytetarëve të përfshirë zë një vend qendror në funksionimin e kopshtit social.

“Gjatë çdo faze të shfaqjes së kopshtit, kopshtarët morën pjesë me kontributin e tyre personal, i rregulluam së bashku hapësirat, së bashku vendosëm gardhin dhe në atë mënyrë secili nga pjesëmarrësit mund të ndjejë se i përket këtu dhe se ka pjesën e tij. dhe ta ndjejë si të tijën”, thotë për Meta.mk Dimitar Samarxhiev nga Zelena Arka.

Ai u dërgoi një mesazh të gjithë të rinjve të interesuar se kushdo që dëshiron të jetë kopshtar ose sapo ka mësuar të jetë kopshtar, mund të marrë pjesë në kopshtin social “Bostanie”, duke pasur dy mënyra për ta bërë këtë.

“Një mënyrë është nëse dëshiron të përkushtohet gjatë gjithë sezonit të kopshtarisë, gjatë gjithë vitit kalendarik në një vend të caktuar, duke aplikuar në aplikacionin online që është i disponueshëm për të gjithë”, tha Dimitari, duke kujtuar se në këtë rast do të duhet angazhim. për të rritur kulturat e kopshtarisë nga mbjellja deri në korrje.

Mënyra tjetër është nëse dikush mund të marrë pjesë herë pas here në kopshtin social “Bostanie”, dhe nuk është në gjendje t’i kushtojë kohë shpesh një vendi të caktuar kopshtarëve. Të gjithë të interesuarit mund të marrin pjesë në pjesët e përbashkëta të kopshtit, siç është pjesa edukative me shtretër të ngritur demonstrues ose të ndihmojnë kopshtarët e tjerë.

“Ka shumë aktivitete që mund të mos jenë kopshtari në shikim të parë, por ndihmojnë shumë në zhvillimin e kopshtit. Në atë drejtim, është një vend i përshtatshëm për të rinjtë ku ata mund të mësojnë aftësitë themelore të jetës – si të kultivojnë ushqimin e tyre, sepse kopshtari do të thotë të kultivosh mbi të gjitha frutat e ngrënshme”, shpjegon Dimitari.
Një moment shumë i rëndësishëm në “Bostanie” është miqësia, takimi me njerëz të moshave të ndryshme, me kultura dhe eksperienca të ndryshme, të cilat jo vetëm mund të ndihmojnë në kultivimin e kulturave kopshtare, por edhe të fitojnë përvoja të reja jetësore, dhe periudha e ardhshme e “The Green Ark” njofton gjithashtu mundësinë e organizimit të shfaqjeve të filmave në natyrë në lokacion.

Përveç plotësimit të aplikacionit online, të gjithë të interesuarit që duan të bëjnë kopsht në “Bostanie” si parakusht duhet të pranojnë 25 rregullat bazë në rendin e kopshtarisë, pra t’i respektojnë ato gjatë kopshtarisë.

“Jemi përpjekur t’i saktësojmë, të jenë sa më të qartë dhe t’i referohemi aktiviteteve të përditshme që duhen për mirëmbajtjen dhe zhvillimin e kopshtit. Në baza mujore ne mbajmë takime koordinuese të kopshtit, ku shqyrtojmë situatën aktuale, çfarë sfidash mund të kenë kopshtarët, cila është gjëja tjetër që duhet të organizojmë si grup dhe të bëjmë së bashku dhe të kujdesemi për të gjithë hapësirën, përgjegjësinë e përbashkët për ruajtjen e kopshti në tërësi”, dhe jo vetëm angazhimi për një fushë apo parcelë të caktuar”, shpjegon Dimitar Samarxhiev nga “Arka e Gjelbër”.

Ata shpjegojnë se në këtë sezon tashmë kanë mbjellë qepë, sallata, hudhra dhe drithë dhe në momentin e vizitës tonë kemi vërejtur se janë mbjellë luleshtrydhe, domate, speca, kastraveca dhe patëllxhan.
“Ju mund të shihni diversitet në një hapësirë ​​të vogël këtu dhe ne inkurajojmë që të mos fokusohen njerëzit vetëm në monokulturë, por të përpiqemi të zhvillojmë shoqëri bimore që plotësojnë njëra-tjetrën për sa i përket vetive dhe nevojave për rritje dhe zhvillim,” tha. Dhimitër.

Megjithatë, në “Bostanie” rriten edhe bimë më ekzotike këtë sezon, si luleshtrydhet peruane, shafrani i Indisë dhe kultura të tjera që nuk janë të zakonshme në vend. Nëse ndonjë nga të interesuarit dëshiron të kultivojë bimë që nuk janë të zakonshme në këtë rajon, mund ta bëjë këtë nëse ka mundësi të prodhojë fruta dhe farëra për vitin e ardhshëm, por në të njëjtën kohë të mos jenë bimë pushtuese për mjedisin. .

Përveç 50 njerëzve që janë aktivisht të përfshirë në kopshtari, më shumë njerëz vijnë në fundjavë, shpesh familje dhe grupe miqsh. Gjatë ditëve të punës, ato zakonisht janë të pranishme në kopsht pasdite ose herët në mëngjes. Kopshti social “Bostanie” është krijuar si rezultat i projektit të financuar nga Qyteti i Shkupit me titull “Zhvillimi i kopshtit të parë urban në qytetin e Shkupit”.

realizuar nga organizata “Arka e Gjelbër”. Ata shpresojnë se kopshtaria do të përhapet si kulturë në qytetin e Shkupit dhe në qytete të tjera.

“Për të rinjtë mesazhi do të ishte të vini të bënim kopsht bashkë, këtu supozoj se do të gjeni kushte të mira për kopshtari dhe shoqërim, kjo është pika e kopshtit”, tha Dimitari.

Shkruan: Bojan Blazevski

meta.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *