Cili është çelësi i suksesit të serialeve turke?

Cili është çelësi i suksesit të serialeve turke?

Serialet turke janë kthyer në një bum të tërë në Spanjë, por jo vetëm në vendin tonë janë të suksesshëm. Prej vitesh kanë pasur sukses jashtë Turqisë, veçanërisht në Amerikën Latine, ku ka një traditë të prodhimit dhe monitorimit të telenovelave. Megjithatë, serialet turke kanë shumë më tepër sesa telenovelat. Ato karakterizohen nga një larmi zhanresh -dramë, komedi, tragjedi, policore, e zezë, suspense apo romantike- ndonjëherë të përziera në të njëjtën vepër dhe gjithmonë të trajtuara në një mënyrë të thjeshtë dhe nga një këndvështrim universal, kështu që ata kanë aftësinë për t’u lidhur me të gjithë.

Çfarë do të thotë që përmbajtja e tij është universale?
Kjo është diçka që është thënë gjithmonë për shkrimtarët e mëdhenj. Në thelb, kjo nënkupton se bëhet fjalë për tema të mëdha që i interesojnë të gjithëve, pra për jetën e përditshme: familjen, dashurinë dhe punën.

Në realitet këtë e gjejmë edhe në telenovelat e Amerikës Latine, të cilat jetuan epokën e tyre të artë në Spanjë nga mesi i viteve 80 dhe 90 të shekullit të kaluar. Megjithatë, turqit kanë një pikë tjetër. Ato janë më bashkëkohore, të afërta dhe evropiane, megjithëse pasqyrojnë edhe një shoqëri plot tradita. Edhe ajo ngarkesë e traditës, e cila shënon disa ndryshime me mjedisin tonë të zakonshëm, shton një shkallë ekzotizmi që magjeps shikuesin. Në një farë mënyre, e parë me sytë e shumë spanjollëve, shprehja e këtyre zakoneve është e lidhur me kujtesën tonë të ngushtë kulturore, sikur të ishte një lloj udhëtimi në kohë në kohëra jo shumë të largëta nga trajektorja jonë e jetës.

Si ka arritur industria turke të pushtojë botën?
Perandoria e serialeve turke është ndërtuar mbi bazën e një pune të mirë krijuese, që nga skenari te aktorët dhe mbi të gjitha me faturën audiovizive. Pavarësisht se janë histori të afërta dhe të përditshme, ato janë prodhime të shkëlqyera. Ata kanë profesionistë të mirë aktrimi që arrijnë të transmetojnë dhe të dashurohen. Shumë dhe shumë janë mjaft të këndshëm për t’u parë, me bukuri tërheqëse, ndonjëherë me një prekje ekzotizmi.

Të gjitha produksionet janë krijuar për kohën kryesore turke, pra për të mbajtur popullatën të mbërthyer pas televizionit të shtunave pasdite dhe netëve me episode dy orëshe që në Spanjë nuk mund t’u rezistojmë dhe janë të ndarë në episode 45-minutëshe. Prandaj, këtu serialet turke kanë më shumë se njëqind kapituj. Në Turqi janë më pak, por zgjasin më shumë.

Është e vërtetë që nganjëherë duket sikur parcelat po ecin ngadalë, si për t’i zgjatur artificialisht kur janë të suksesshme. Herë të tjera duket se aksioni madje edhe fundi ka qenë i nxituar. Arsyeja për këtë duhet gjetur në faktin se skenaristët e serialit punojnë në goditjen e figurave të audiencës. Nëse publiku është i mirë, ata përpiqen ta mbajnë komplotin e suksesit sa më gjatë që të jetë e mundur. Nëse zbret, ata kërkojnë kthesa të reja derisa të godasin çelësin. Ndonjëherë ekipi i shkrimit madje ndryshohet plotësisht në një përpjekje për t’u pajtuar me audiencën e humbur. Kështu ka ndodhur për shembull me serialin ‘Sen Çal Kapimi’, komedia e titulluar në Spanjë ‘Dashuria është në ajër’, me aktorin Kerem Bürsin dhe aktoren Hande Erçel.

Aktori turk Kerem Bürsin shpalos pasionet me të mbërritur në Gran Canaria
Aktori turk Kerem Bürsin shpalos pasionet me mbërritjen e tij në Gran Canaria

‘Dashuria është në ajër’ është një shembull i diversitetit të zhanreve të serialeve turke, pasi tregon historinë në çelësin e komedisë, me kthesa drame në disa episode. Shumica e serialeve që kanë arritur në Spanjë, nga ana tjetër, janë më tepër pjesë e dramës. Ishte drama ‘Fatmagül’, seriali i parë turk që pushtoi audiencën spanjolle falë Atresmedia në 2017. Më pas erdhën ‘Dashuri kontrabandë’, ‘Nëna’, ‘Gruaja’, ‘Vajza ime’, ‘Shtëpia ime është fati im. ‘ ose ‘Toka e hidhur’ më e fundit, e cila ka arritur të rrëzojë ‘Save me’.

‘Tierra Amarga’, zbulimi i serialit të ri turk të Antena 3 që tashmë mundet ‘Save me’
‘Tierra Amarga’, zbulimi i serialit të ri turk të Antena 3 që tashmë mundet ‘Save me’

Disa detaje befasuese
Në Turqi ka censurë. Sepse, në serialet turke është e rrallë të shohësh skena dashurie me puthje me vidë, përqafime dhe nudo, shtrat apo lakuriqësi. Për aq sa është e mundur, pasioni përmbahet dhe puthjet kthehen në larje të dëlirë të buzëve në ballë apo faqe, veçanërisht nëse çifti nuk është i martuar. Censura do të thotë gjithashtu se shumë herë, kur aktorët pinë alkool, gota dhe shishja mjegullohen.

Këto detaje që kanë të bëjnë me censurën turke e bëjnë serialin e tij në Spanjë të përshtatshëm për të gjithë audiencën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *