Ja sa ka përfituar Rusia nga shitja e gazit dhe naftës deri tani?

Ja sa ka përfituar Rusia nga shitja e gazit dhe naftës deri tani?

Ne 100 ditet e para te luftes ata i shesin keto burime energjie 60% me shtrenjtë

Importuesit më të mëdhenj individualë të lëndëve djegëse fosile ruse janë Kina me 12.6 miliardë euro, Gjermania me 12.1 miliardë euro dhe Italia (7.8 miliardë euro), sipas një raporti të publikuar nga AFP dhe të transmetuar nga Index. Shumica e të ardhurave të Rusisë nga karburantet fosile lidhen me naftën bruto, rreth 46 miliardë euro, e ndjekur nga gazi i eksportuar nga Rusia përmes tubacioneve, derivateve të naftës, gazit natyror (LNG) dhe qymyrit.

Rusia fitoi pothuajse 1 miliard euro në ditë, ose 93 miliardë euro në 100 ditët e para të luftës, nga eksportet e naftës dhe gazit, me një çmim rreth 60 për qind më të lartë se vitin e kaluar, sipas një studimi të ri nga Independent Energy and Clean. Qendra e Kërkimeve Ajrore.KREA) në Finlandë. Dy të tretat e të gjitha eksporteve të derivateve ruse shkojnë në BE, raporton B92.

Disa vende, si Kina, India dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, kanë rritur importet e tyre të lëndëve djegëse fosile nga Rusia.

“Ndërsa BE konsideron sanksione më të ashpra ndaj Rusisë, Franca ka rritur importet dhe është bërë blerësi më i madh në botë i gazit natyror,” tha Laurent Milliyirta, një analist i KREA.
“Meqenëse shumica e këtyre blerjeve nuk kanë të bëjnë me kontrata afatgjata, kjo do të thotë se Franca me vetëdije vendosi të përdorë energjinë ruse pas sulmit në Ukrainë”, shtoi ajo.

Importuesit më të mëdhenj individualë të lëndëve djegëse fosile ruse janë Kina me 12.6 miliardë euro, Gjermania me 12.1 miliardë euro dhe Italia (7.8 miliardë euro), sipas një raporti të publikuar nga AFP dhe të transmetuar nga Index.

Shumica e të ardhurave të Rusisë nga karburantet fosile lidhen me naftën bruto, rreth 46 miliardë euro, e ndjekur nga gazi i eksportuar nga Rusia përmes tubacioneve, derivateve të naftës, gazit natyror (LNG) dhe qymyrit.

Megjithëse eksportet ruse të karburanteve fosile ranë në maj pasi shumë vende dhe kompani ulën importet ruse të energjisë për shkak të sulmit ndaj Ukrainës, rritja globale e çmimeve të karburanteve fosile vazhdoi të mbushte buxhetin e Rusisë, me të ardhurat ruse nga karburantet fosile që shënuan nivele rekord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *