Paraliza e fytyrës: Çfarë është sindroma Ramsey-Hunt nga e cila vuan Justin Bieber?

Paraliza e fytyrës: Çfarë është sindroma Ramsey-Hunt nga e cila vuan Justin Bieber?

Ylli i popit, Justin Bieber thotë se fytyra e tij është pjesërisht e paralizuar nga një gjendje virale e quajtur sindroma Ramsey-Hunt, e shkaktuar nga variçela-zosteri, një virus që gjithashtu shkakton fruthin dhe herpesin.
Këngëtari kanadez u shpjegoi fansave në një video në YouTube se virusi sulmoi një nerv në veshin e tij, nervat e fytyrës dhe çoi në paralizë të fytyrës.

Sindroma Ramsey-Huntow është një çrregullim i rrallë neurologjik që ndodh kur virusi varicella-zoster infekton një nerv në kokë afër veshit të brendshëm. Pas kontraktimit të fruthit në fëmijëri ose herpesit si i rritur, virusi mund të pushojë në trup.

Nuk dihet pse virusi riaktivizohet dhe çon në sindromën Ramsey-Hunt.

Simptomat mund të përfshijnë një skuqje të dhimbshme brenda dhe jashtë kanalit të veshit, e cila ndonjëherë sulmon gjuhën dhe qiellzën, sipas Shkollës Mjekësore Ican-Mount Sinai.

Për shkak të përfshirjes së veshit të brendshëm, njerëzit me këtë gjendje mund të vuajnë edhe nga marramendje ose tringëllimë në veshët, një zhurmë në vesh. Sindroma Ramsey-Hunt gjithashtu mund të shkaktojë humbje të dëgjimit në anën e prekur të fytyrës. Ashtu si me Bieber, ai gjithashtu mund të shkaktojë dobësi, rënie të fytyrës ose paralizë të anës së personit që sulmohet nga virusi.

Kjo dobësi mund të shkaktojë vështirësi për të mbyllur njërin sy, për të grimosur dhe për të ngrënë, pasi ushqimi mund të bjerë nga goja.

Trajtimi konsiston në steroid si prednizoni për të reduktuar inflamacionin dhe qetësuesit e dhimbjeve. Nganjëherë mund të përshkruhen medikamente antivirale që ndihmojnë në trajtimin e herpesit, si acikloviri ose valacikloviri.

Sipas Spitalit Mount Sinai, një shërim i plotë nuk është i sigurt. Megjithatë, disa shërohen brenda pak muajsh. Sa më herët të diagnostikohet, aq më të mëdha janë shanset për shërim.

Ylli i popit, Justin Bieber thotë se fytyra e tij është pjesërisht e paralizuar nga një gjendje virale e quajtur sindroma Ramsey-Hunt, e shkaktuar nga variçela-zosteri, një virus që gjithashtu shkakton fruthin dhe herpesin.
Këngëtari kanadez u shpjegoi fansave në një video në YouTube se virusi sulmoi një nerv në veshin e tij, nervat e fytyrës dhe çoi në paralizë të fytyrës.

Sindroma Ramsey-Huntow është një çrregullim i rrallë neurologjik që ndodh kur virusi varicella-zoster infekton një nerv në kokë afër veshit të brendshëm. Pas kontraktimit të fruthit në fëmijëri ose herpesit si i rritur, virusi mund të pushojë në trup.

Nuk dihet pse virusi riaktivizohet dhe çon në sindromën Ramsey-Hunt.

Simptomat mund të përfshijnë një skuqje të dhimbshme brenda dhe jashtë kanalit të veshit, e cila ndonjëherë sulmon gjuhën dhe qiellzën, sipas Shkollës Mjekësore Ican-Mount Sinai.

Për shkak të përfshirjes së veshit të brendshëm, njerëzit me këtë gjendje mund të vuajnë edhe nga marramendje ose tringëllimë në veshët, një zhurmë në vesh. Sindroma Ramsey-Hunt gjithashtu mund të shkaktojë humbje të dëgjimit në anën e prekur të fytyrës. Ashtu si me Bieber, ai gjithashtu mund të shkaktojë dobësi, rënie të fytyrës ose paralizë të anës së personit që sulmohet nga virusi.

Kjo dobësi mund të shkaktojë vështirësi për të mbyllur njërin sy, për të grimosur dhe për të ngrënë, pasi ushqimi mund të bjerë nga goja.

Trajtimi konsiston në steroid si prednizoni për të reduktuar inflamacionin dhe qetësuesit e dhimbjeve. Nganjëherë mund të përshkruhen medikamente antivirale që ndihmojnë në trajtimin e herpesit, si acikloviri ose valacikloviri.

Sipas Spitalit Mount Sinai, një shërim i plotë nuk është i sigurt. Megjithatë, disa shërohen brenda pak muajsh. Sa më herët të diagnostikohet, aq më të mëdha janë shanset për shërim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *