E ardhmja e kujdesit për të moshuarit janë robotët e shërbimit

E ardhmja e kujdesit për të moshuarit janë robotët e shërbimit

Me përmirësime masive në kujdesin shëndetësor dhe mënyrën e jetesës në shekullin e kaluar, njerëzit po jetojnë më gjatë. Ndërsa jetëgjatësia është një arritje e rëndësishme e ditëve moderne, ajo paraqet sfida në drejtim të kujdesit për një popullatë gjithnjë e më të moshuar.

Çështja e kujdesit për të moshuarit është një çështje e ofertës dhe kërkesës. Me rritjen e numrit të popullsisë së moshuar, numri i kujdestarëve nuk po rritet përkatësisht. Japonia parashikon një mungesë prej 1 milion kujdestarësh deri në vitin 2025. Dhe Shtetet e Bashkuara parashikojnë që përqindja e njerëzve të moshës 65 vjeç e lart pritet të rritet në afërsisht 26% të popullsisë deri në vitin 2050. Mungesa relative e njerëzve në gjendje të kujdesen për i moshuari është ai që i mban kaq të larta kostot e kujdesit për të moshuarit dhe krijon një barrë për familjen dhe kujdestarët.

Një zgjidhje për këtë çështje të ofertës dhe kërkesës është zhvillimi dhe adoptimi i robotëve të kujdesit për të moshuarit.

Roli i robotëve në kujdesin e të moshuarve
Përdorimi i robotëve mjekësorë për kujdesin ndaj të moshuarve do të zvogëlojë ndjeshëm koston aktuale astronomike të kujdesit për të moshuarit. Për më tepër, ai do të rrisë zvogëlimin për sa i përket numrit të kujdestarëve të disponueshëm ndërsa raporti i të moshuarve ndaj atyre jo të moshuar ndryshon.

Robotët mjekësorë janë një industri në rritje. Sipas raportit të Federatës Ndërkombëtare të Robotikës Botërore të Robotëve të Shërbimit 2018, shitjet e robotëve mjekësorë u rritën me 73% në vitin 2017 gjatë vitit 2016, duke përbërë 2.7% të të gjitha shitjeve të robotëve të shërbimit profesional.

Ka shumë mënyra se si robotika mjekësore mund të ndihmojë të moshuarit:

Robotët mund të kryejnë detyra të vogla si marrja e ushqimit dhe ujit.
Disa robotë të kujdesit për të moshuarit trajtojnë nevojat sociale dhe emocionale duke ofruar argëtim përmes lojërave, duke i ndihmuar t’i kujtojnë ngjarjet dhe takimet dhe duke ofruar angazhim social.
Robotët e tjerë të kujdesit për të moshuarit marrin një qasje më të drejtpërdrejtë, muskulare dhe përdorin hidraulikë të fuqishme për të ndihmuar në sigurimin e lëvizshmërisë dhe mbështetjes së transportit për të moshuarit.
Robotët dhe Kujdesi për Dementinë
Duke pasur parasysh numrin e madh të njerëzve që ose kanë çmenduri ose kujdesen për dikë me çmenduri, nevoja për mbështetje robotike për këta kujdestarë është kritike. Një aplikim specifik i robotikës për kujdesin ndaj demencës është në trajtimin e një fenomeni të quajtur “sindroma e pronarëve të diellit”, një çështje e kuptuar keq në të cilën pacientët me çmenduri bëhen shpejt më të shqetësuar dhe më ankth kur pasdite vonë kalon në mbrëmje.

Robotët e stilit të kafshëve shtëpiake mund të ndihmojnë në zbutjen e efekteve të sindromës së perëndimit të diellit, si dhe të ofrojnë humor të përmirësuar përgjithësisht për pacientët që vuajnë nga demenca.

Ndërsa teknologjia e robotikës mjekësore vazhdon të rritet dhe zhvillohet, aplikimet e robotëve në shtëpi dhe objekte të kujdesit për të moshuarit për të përmirësuar cilësinë e jetës për të moshuarit dhe kujdestarët e tyre vetëm do të vazhdojnë të zgjerohen.

Vizitoni Robotics.org për të mësuar më shumë se si robotët po ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së kujdesit shëndetësor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *