Lajm i mirë: Shkencëtarët indianë zhvillojnë ‘kapsula’ për të frenuar djegien e të korrave

Lajm i mirë: Shkencëtarët indianë zhvillojnë ‘kapsula’ për të frenuar djegien e të korrave

Nju Delhi: Instituti Indian i Kërkimeve Bujqësore (IARI) spërkati zgjidhjen “Pusa De-composer” muajin e kaluar për të parandaluar djegien e kashtës në Delhi. Çdo vit, djegia e të korrave në muajt e dimrit shkakton çështje mjedisore dhe ndotje në të gjithë Indinë veriore që shtrihet nga Punjab në Bihar. IARI, nën udhëheqjen e shkencëtares kryesore Livleen Shukla dhe bashkëpunëtores së saj hulumtuese, ka zhvilluar kapsula dekompozuese të cilat ndihmojnë në përshpejtimin e procesit të dekompozimit të kashtës.

Shukla tha për The Sunday Guardian, “Ne filluam punën për këtë dekompozues në vitin 2010. Në atë kohë, çështja e djegies së të korrave dhe ndotjes nuk ishte aq serioze sa është tani. Pas shumë kërkimesh dhe provash, ne dolëm me këto kapsula në vitin 2016.” E pyetur se si institucioni erdhi me idenë, ajo tha: “Çdo vit, mbahet një seminar i quajtur Projekti i Riciklimit të Lëndëve Organe, ku marrin pjesë shkencëtarë bujqësorë nga e gjithë India. Kur na erdhi radha në vitin 2015, ne i treguam këto kapsula në seminar dhe vitin pasardhës nisi një projekt pilot për spërkatjen e kapsulave në tokën bujqësore”.

Për mënyrën se si funksionojnë kapsulat, ajo tha: “Një fermer duhet ta shpërndajë kapsulën në tretësirë ​​5 ose 10 litra dhe më pas ta spërkasë mbi kashtë. Do të duhen 25 ditë deri në një muaj që 90% e kashtës të dekompozohet.” Shkencëtari kryesor Shukla shtoi më tej, “Kostoja për kapsulë është 20 rubla dhe katër kapsula janë të barabarta me një komplet. Kapsula është tashmë e disponueshme me një tarifë të subvencionuar dhe një komplet mund të ndihmojë në dekompozimin e kashtës në 2.5 hektarë tokë. Ajo shtoi më tej se mbi 5,000 komplete janë shitur në të gjithë vendin, duke shtuar, “Maharashtra ka blerë një numër të madh komplete nga instituti”. Ajo shtoi gjithashtu se demonstrimet se si funksionojnë kapsulat u janë treguar fermerëve nga Uttar Pradesh, Haryana dhe Punjab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *