Lehtësimi i jetës së refugjatëve

Lehtësimi i jetës së refugjatëve

Mbretëria e Bashkuar | Për 70 për qind të popullsisë së botës pa akses në lavatriçe elektrike, thjesht mbajtja e rrobave është një detyrë fizike që kërkon kohë dhe shpesh e dhimbshme. Barra bie në mënyrë disproporcionale mbi gratë dhe vajzat, të cilat mund të kalojnë 20 orë në javë duke pastruar rrobat me duar, shpesh pa energji elektrike ose ujë të rrjedhshëm. Inxhinieri londinez Navjot Sawhney, megjithatë, ka dalë me një zgjidhje jashtë rrjetit: një makinë larëse portative, të lehtë dhe me motor dore që i ngjan një kazan plastik. Ai gjithashtu kryen detyrën e dyfishtë si tharëse dhe kushton rreth 60 dollarë.

31-vjeçari Sawhney e quan atë Divya, sipas gruas që frymëzoi projektin – ish-fqinjës së tij fqinj në Indinë Jugore, ku ai kaloi një vit vullnetar pasi la punën e tij si inxhinier në prodhuesin e lartë të vakumit Dyson. . “Kur njoha Divya-n, isha shumë i frustruar nga gjithë puna e papaguar që ajo duhej të bënte për hir të rrobave të pastra”, thotë Sawhney. Ai u kthye në Mbretërinë e Bashkuar për të themeluar Projektin Washing Machine në vitin 2018. Pas disa muajsh duke zhvilluar një prototip, ai mori një grant nga Oxfam’s Iraq Response Innovation Lab.

Që nga marsi 2019, më shumë se 150 Divya u janë shpërndarë refugjatëve në Irak përmes partnerëve jofitimprurës. “Reagimet ishin jashtëzakonisht pozitive,” thotë Sawhney. Qëllimi i tij është të dorëzojë 8,000 makina në 10 vende gjatë tre viteve të ardhshme. Duke kursyer 75 për qind të kohës dhe 50 për qind të ujit që nevojitet për të larë rrobat, thotë ai, gratë dhe vajzat do të jenë më të lira për të ndjekur arsimin.

Përveç Divya, Sawhney ka punuar gjithashtu në prodhimin e sobave të pastra dhe me efikasitet të karburantit, dhe planifikon të zhvillojë frigoriferë jashtë rrjetit, kondicionerë dhe ndriçim. Sawhney, babai i të cilit duhej të largohej nga shtëpia e tij gjatë Ndarjes së Indisë në vitin 1947, e sheh krizën në rritje të refugjatëve në botë si një thirrje urgjente për inovacion: “Ka një nevojë të madhe për pajisje që e bëjnë jetën më të mirë për njerëzit.” – Nga Anna-Kaisa Walker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *