Mbretëria e Bashkuar kërkoi të organizojë Eurovisionin pasi Ukraina përjashtoi mundësinë

Mbretëria e Bashkuar kërkoi të organizojë Eurovisionin pasi Ukraina përjashtoi mundësinë

Organizatorët vendosin me “keqardhje të thellë” Ukraina nuk është në gjendje të organizojë konkurs këngësh, kështu që Britania mund të ndërhyjë
Eurovision mund të vijë në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2023 pasi organizatorët e konkursit të këngës arritën në përfundimin se Ukraina nuk është në gjendje ta presë atë, një vendim që ka zemëruar qeverinë ukrainase.

Ukraina fitoi këtë vit me Stefania të Orkestrës Kalush, pasi shikuesit në të gjithë kontinentin u mblodhën për të votuar për këngën dhe për të treguar solidaritet me kombin pas pushtimit rus.

Tradita dikton që fituesit t’i ofrohet mundësia të presë konkursin e vitit të ardhshëm. Por Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU), i cili organizon konkursin, tha se kishte “me keqardhje të thellë” në përfundimin se nuk do të ishte e mundur të jepeshin garancitë e sigurisë dhe operacionale të kërkuara për të mbajtur konkursin në Ukrainë.
Ajo i ka kërkuar BBC-së të presë konkursin e vitit të ardhshëm, pasi Britania e Madhe përfundoi në vendin e dytë me Space Man të Sam Ryder.

Burimet me njohuri për diskutimet sugjeruan se është larg nga një marrëveshje e përfunduar që Mbretëria e Bashkuar do të përfundojë duke pritur dhe sugjeruan se Brukseli mund të përgatisë një ofertë rivale.

Qeveria ukrainase thuhet se është thellësisht e pakënaqur me përfundimin se nuk mund të presë në mënyrë të sigurtë ngjarjen, gjë që do të nënkuptonte humbjen e një mundësie të madhe për të përqendruar vëmendjen e botës në vendin dhe atë që ka duruar.

Vetëm këtë javë ministri ukrainas i kulturës, Oleksandr Tkachenko, njoftoi se ai u kishte dërguar organizatorëve të Eurovizionit një sërë vendesh të mundshme në Ukrainë. Ai tha se kishte punuar me shërbimet e sigurisë së vendit dhe kryeministrin për të ofruar një plan për pritjen dhe ishte “i sigurt” se Eurovizioni do të zhvillohej në Ukrainë.

Ai tha: “Ne e kuptojmë se në rrethanat aktuale si ne ashtu edhe EBU përballemi me një sfidë të organizimit të Eurovizionit në Ukrainë. Por ne e kemi pranuar këtë sfidë dhe jam i sigurt se do t’i befasojmë të gjithë.”

Ekziston gjithashtu një sugjerim që BE-ja po punon në një ofertë rivale për të zhvendosur konkursin e vitit të ardhshëm në Bruksel, ku do të pritej në emër të Ukrainës në një gjest simbolik solidariteti nga “kryeqyteti i BE”.

Një zëdhënës i Downing Street tha se ata ende shpresonin se Ukraina do të ishte nikoqire e konkursit, por se nëse do të mbahej në MB, ata do të siguroheshin që të pasqyronte “kulturën, trashëgiminë dhe krijimtarinë e pasur të Ukrainës, si dhe ndërtimin e partneritetit të vazhdueshëm midis dy vendeve tona”. .

Reklamim

EBU tha: “Konkursi i këngës në Eurovizion është një nga produksionet më komplekse televizive në botë, me mijëra që punojnë dhe ndjekin ngjarjen dhe 12 muaj kohë përgatitore të nevojshme.”

Ai tha, pas një hetimi të gjatë, garancitë e kërkuara nuk mund të jepeshin nga transmetuesi publik i Ukrainës dhe shprehu “trishtim dhe zhgënjim” që konkursi i vitit të ardhshëm nuk mund të mbahej në Ukrainë.

“Si rezultat i këtij vendimi, në përputhje me rregullat dhe për të siguruar vazhdimësinë e ngjarjes, EBU tani do të fillojë diskutimet me BBC-në, si nënkampion i këtij viti, për të pritur potencialisht konkursin e këngës në Eurovizion 2023 në Shtetet e Bashkuara. Mbretëria.

“Është synimi ynë i plotë që fitorja e Ukrainës të reflektohet në shfaqjet e vitit të ardhshëm. Ky do të jetë një prioritet për ne në diskutimet tona me nikoqirët e ardhshëm.”

Konkursi u mbajt për herë të fundit në Britani në vitin 1998 pasi Britania e Madhe fitoi me Katrina dhe Dashuria e Waves Shine a Light. Pritja e Eurovizionit është një sfidë logjistike dhe financiare dhe mund të jetë një provë për BBC-në, e cila tashmë po lufton me shkurtime dhe teprica të konsiderueshme financiare.

Një zëdhënës i BBC konfirmoi se transmetuesi ishte në bisedime për organizimin e ngjarjes: “Ne e kemi parë njoftimin nga EBU. Është e qartë se këto nuk janë një grup rrethanash që dikush do të dëshironte. Pas vendimit të tyre, sigurisht që do të diskutojmë BBC-në që do të presë konkursin e këngës në Eurovizion.”

Nëse BBC pranon të presë konkursin, qytetet në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar ka të ngjarë të jenë të prirur për ta organizuar atë. OVO Hydro Arena në Glasgow me kapacitet 14,000 është spekuluar si një vend i mundshëm ditët e fundit bazuar në disponueshmërinë e tij të mundshme. Megjithatë, BBC ende nuk ka rënë dakord të presë konkursin, me burime që theksojnë se është shumë herët për të filluar spekulimet për vendet e mundshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *