Historia e mrekullueshme e aktorit,  Morgan Freeman me krijimin e një strehe për bletët

Historia e mrekullueshme e aktorit, Morgan Freeman me krijimin e një strehe për bletët

Morgan Freeman, aktori, regjisori dhe filantropisti i ka shtuar një titull të ri emrit të tij: Bletari. I famshëm 81-vjeçar vendosi ta kthejë fermën e tij prej 124 hektarësh në Misisipi në një strehë bletësh.

Përpjekja e Freeman në bletari filloi në vitin 2014, ku ai diskutoi hobin e tij të ri me Jimmy Fallon gjatë The Tonight Show. Freeman ishte marrë me bletarinë vetëm disa javë përpara se të shfaqej në shfaqje dhe foli për përvojën e tij në mbajtjen e bletëve dhe nevojën për të ruajtur dhe shpëtuar bletët e egra për mjedise të shëndetshme.
Si pjesë e intervistës së tij, Freeman foli pak për motivimin se pse filloi bletarinë. “Ka një përpjekje të përbashkët për t’i sjellë bletët përsëri në planet… Ne nuk e kuptojmë se ato janë themeli, mendoj unë, i rritjes së planetit, vegjetacionit…”
Freeman importoi 26 koshere bletësh nga Arkansas në fermën e tij në Misisipi. Atje, Freeman punon për të ushqyer bletët me sheqer dhe ujë dhe ka ndihmuar në mbjelljen e pemëve të magnolisë, livandës, tërfilit, etj.
Freeman shtoi se ai kurrë nuk vesh një kostum blete apo një kapele blete dhe ata nuk e kanë thumbuar atë ende. Ai vetëm i ushqen dhe nuk ka ndërmend të korrë mjaltë apo të prishë kosheret.
EPA ka theksuar çrregullimin e kolapsit të kolonisë si një shkak kryesor për rënien e bletëve gjatë pesë viteve të fundit. Rënia e vazhdueshme e kolonive të bletëve mund të çojë në një sërë çështjesh ekologjike dhe bujqësore pasi bletët luajnë rolin e një pjalmuesi kryesor për bimët.

Vjeshtën e kaluar, administrata Trump hoqi ndalimet për përdorimin e pesticideve që vrasin bletët. Ndalimi parandaloi përdorimin e pesticideve neonikotinoid (neonike), të cilat janë lidhur me rënien e popullatave të bletëve të egra në mbarë botën. Kombinimi i këtyre pesticideve dhe kulturave OMGJ rezistente ndaj insekteve kanë çuar në vdekje të përhapura të kolonive të bletëve.

Hulumtimi, i botuar në revistën Science, lidh popullsinë në rënie të bletëve me një kombinim të parazitëve, pesticideve dhe humbjes së habitatit. Ndërsa nuk ka asnjë provë që bletët do të zhduken së shpejti, rënia e popullatave të bletëve do të vazhdojë të ketë efekte valëzuese në vegjetacionin e egër dhe kulturat bujqësore në mbarë botën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *