Si të mbroni qentë nga goditja e nxehtësisë?

Si të mbroni qentë nga goditja e nxehtësisë?

Gjatë muajve të nxehtë të verës, nuk duhet të harrojmë kafshët shtëpiake, të cilat, ashtu si njerëzit, mund të përjetojnë goditje të nxehtësisë, të njohur si hipertermi. Kjo mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin e tyre.


Temperatura normale e qenit është nga 38 në 39.2 gradë Celsius, çdo gjë mbi këtë është e rrezikshme. Kur temperatura e brendshme e trupit të qenit kalon 42.8 gradë Celsius, ndodh një goditje nga nxehtësia. Qentë kanë dy mënyra për t’u ftohur: zgjerojnë enët e gjakut dhe marrin frymë. Kur marrin frymë, ata avullojnë lagështinë nga gjuha, hunda dhe mukoza e mushkërive, e cila i ftoh ndërsa ajri kalon nëpër indin e lagësht. Goditja nga nxehtësia zakonisht ndodh kur temperaturat e larta të ambientit tejkalojnë aftësinë e qenit për të “përballuar” nxehtësinë. Shkalla e përkeqësimit përcaktohet nga sa e lartë është temperatura e trupit dhe sa kohë kafsha është ekspozuar ndaj saj, thotë veterineri Dr. Jerry Klein. Shenjat për t’u kujdesur për goditjen nga nxehtësia e qenit është kërcënuese për jetën dhe mund të ketë komplikime serioze. Ka shenja të hershme të goditjes së nxehtësisë që duhen trajtuar dhe vepruar para se gjërat të bëhen shumë serioze. Këto janë: gulçim dhe frymëmarrje e shpejtë, pështymë e tepërt, mishrat dhe gjuha e kuqe e ndezur, lëkura e ngrohtë në prekje dhe rritja e rrahjeve të zemrës. Qentë në goditje të nxehtësisë bëhen hiperaktivë dhe mund të kenë vështirësi në balancimin. Cilat grupe janë më të rrezikuara? Shumë të vegjël janë shumë të ndjeshëm, si dhe qentë e moshuar, qentë me mbipeshë dhe ata që nuk janë në formë, sepse janë tepër të stresuar dhe shpenzojnë më shumë energji në një mjedis jashtëzakonisht të nxehtë. Një nga shkaqet më të zakonshme të goditjes nga nxehtësia tek qentë është lënia e kafshës shtëpiake të mbyllur në një makinë ose kafaz ose hapësirë ​​pa ujë të freskët për periudha të gjata kohore. Si të trajtojmë goditjen nga nxehtësia? Para së gjithash, duhet ta ndihmoni qenin të ftohet në një nga mënyrat e mëposhtme: Merrni qenin në një vend të freskët, spërkatni ose lani qenin me ujë të ftohtë (por jo shumë të ftohtë) ose të vakët, mbajeni atë përpara një ventilator ose frigorifer tjetër.për ajër. Parandalimi është ilaçi më i mirë! Veprimet dhe parandalimi urgjent dhe i duhur janë jashtëzakonisht të rëndësishëm pasi mund të jenë ndryshimi midis një rikuperimi të shpejtë dhe të plotë dhe pasojave afatgjata. Disa veterinerë paralajmërojnë gjithashtu se qentë që kanë pësuar një goditje nga nxehtësia kanë më shumë gjasa të kenë një përsëritje. Së fundi, këshilla është – zgjidhni ta çoni kafshën tuaj për shëtitje kur të perëndojë dielli. Dhe mos e lini kurrë në makinë – mund t’ju mungojë, por është më mirë që qeni të presë në shtëpi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *