Ushqimet që nxisin lumturinë e qëndrueshme

Ushqimet që nxisin lumturinë e qëndrueshme

Një strategji e thjeshtë diete është thelbësore për mirëqenien e njeriut. Konsumimi i “ushqimit të lumtur” të provuar shkencërisht rrit disponimin, energjinë dhe qetëson ankthin dhe stresin.
Ushqimi mund të nxisë ose të pengojë lumturinë. Një nga shtatë sekretet neurologjike të lumturisë është shijimi i ushqimit dhe pijeve të vërteta, gjë që na bën të ndihemi më mirë, jo vetëm në atë moment, por në planin afatgjatë. Disa “ushqime të lumtura” janë vërtetuar shkencërisht si të tilla. Ekziston edhe “ushqimi i trishtuar” – ai që prish humorin, kullon energjinë, rrit tensionin dhe që duhet shmangur, shpjegon psikiatri amerikan Daniel Amen. Ushqimi “i lumtur” “Ushqimi i lumtur” i vërtetë është ai që ju bën të ndiheni mirë në moment, por përmirëson humorin, energjinë dhe mirëqenien fizike në planin afatgjatë. Nga ana tjetër, pica, akullorja dhe patatinat, p.sh. – mund të japë një nxitje të menjëhershme të shpejtë, por më vonë të largojë ndjenjën e kënaqësisë. Në përgjithësi, këto janë ushqime me cilësi të ulët që bëhen me shije të mirë për të stimuluar një “ndjenjë lumturie” në tru përmes neurokimikeve të lumturisë – siç është dopamina, të cilat shkaktojnë varësi. Një numër në rritje i punimeve shkencore tregojnë se një dietë e tillë rrit rrezikun e depresionit, ankthit, çrregullimit të hiperaktivitetit dhe deficitit të vëmendjes, demencës, si dhe diabetit, hipertensionit, sëmundjeve të zemrës dhe gjendjeve të tjera, transmeton “MBG”. Ekspertët rekomandojnë një ekuilibër më të madh në dietë dhe zgjedhjen e pjatave. “Si psikiatër kam takuar dhjetëra mijëra pacientë në më shumë se 30 vjet, ndaj mund t’ju ​​them se këto probleme ju heqin gëzimin e jetës”, shpjegon Dr.Amen. Sipas tij, ushqimet për lumturi të qëndrueshme përfshijnë: Frutat dhe perimet me ngjyra organike, veçanërisht manaferrat dhe perimet; peshk dhe mish i qëndrueshëm, arra dhe fara, vajra të shëndetshëm, vezë; pluhurat e proteinave të pastra (pa sheqer, me bazë bimore), çokollatë e shtrenjtë, ushqime të papërpunuara, ushqime organike, ushqime me indeks të ulët glicemik (që nuk rrisin sheqerin në gjak), ushqime të pasura me fibra. Ushqimi “i trishtuar”… – Unë e quaj atë një “armë të shkatërrimit në masë” sepse shkatërron shëndetin e popullatës, dhe ne i eksportojmë ato ushqime në mbarë botën. Këto janë ushqime që ju bëjnë të lumtur për momentin, por që më vonë ju bëjnë të ndiheni keq, të lodhur, të mërzitur apo të stresuar, paralajmëron Danieli. Thuhet se “ushqimi i lumtur” i rremë përfshin ushqimet e mëposhtme: ushqime shumë të përpunuara, të trajtuara me pesticide, indeks të lartë glicemik (i cili rrit sheqerin në gjak), fibra të ulëta, ushqime me ngjyrë artificiale dhe të ëmbëlsuara, produkte të trajtuara me hormone dhe antibiotikë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *