Kush janë më të lumtur, femrat apo meshkujt?

Kush janë më të lumtur, femrat apo meshkujt?

Është shkruar shumë për lumturinë – dhe Journal of Happiness Studies u botua sot me një studim që thotë se gratë janë më të lumtura se burrat – por vetëm deri në fund të të 40-tave. Më pas, siç raporton korrespondentja e CBS News Cynthia Bowers, gjithçka ndryshon.

Si kolumniste e këshillave për Chicago Tribune, dhe si një grua e një moshe të caktuar, Amy Dickenson e kupton se mosha e mesme mund të jetë një pikë kthese.

“Më së shumti që mund të shpresojmë për një kompliment është që dikush të thotë se dukesh mirë për moshën tënde, e di?” tha Dickenson. “Kjo nuk është aq e mirë!”
Studimi, i cili analizoi të dhënat nga 47,000 njerëz, mori parasysh nivelet e lumturisë së burrave dhe grave. U zbulua se në të 20-at e tyre, gratë janë më të lumtura se burrat. Studiuesit fajësojnë për këtë jetët e pakta të dashurisë së të rinjve dhe punët e para me pagë të ulët, raporton Bowers.

Hendeku mbyllet me moshën – dhe në moshën 48 vjeç, burrat janë më të lumtur. Studimi sugjeron se është për shkak se deri atëherë burrat janë të martuar dhe më mirë financiarisht.

Por sondazhi aktual në të cilin u bazua studimi u drejtua nga Tom Smith në Universitetin e Çikagos. Ajo vetëm i pyeti gratë se sa të lumtura janë, dhe ashtu si shumë burra, nuk u mërzit t’i pyeste pse.

“Ne mendojmë se kemi një kuptim të mirë se përse gratë fillojnë më të lumtura – ato e bëjnë kalimin drejt moshës madhore shumë më të lehtë sesa burrat,” tha Smith. “Uh, është më pak e qartë pse ata humbasin avantazhin ndaj meshkujve.”

Në një vëzhgim personal, Bowers kishte mendimet e saj për këtë çështje: “Përshëndetje … kjo është sepse kemi arritur 48! Jo vetëm që po rrisim fëmijë dhe po shqetësohemi për prindërit që plaken, ne po shqetësohemi për plakjen tonë. Krejt papritur e kuptojmë se edhe me Botox-in dhe forcat e trupit, ne kurrë nuk do të dukemi si dikur.”

Filmi hit “Knocked Up” tregoi pikërisht atë frikë – atë ditë të frikshme kur mosha bëhet armik.

“Burra! Unë bëhem më keq dhe ai bëhet më i bukur”, thotë një personazh.

Megjithatë, pjesa më e mirë e zhytur thellë në këtë studim, dhe kjo është kjo: Burra të moshuar – dhe gra! – pretendoni të jeni më i lumturi nga të gjithë ne.

Studiuesit thonë se deri atëherë ne kemi kuptuar se çfarë është e rëndësishme në jetë. Me fjalë të tjera: me moshën vjen pjekuria – dhe kjo është një gjë e mirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *