Si të mësoni të notoni?

Si të mësoni të notoni?

  1. Jini rahat në ujë
Image titled Swim Step 1

Lëreni frikën tuaj. Shumë njerëz e shtyjnë mësimin e notit sepse kanë frikë se mos mbyten. Ndërsa ndodhin mbytje, shumica e tyre mund të ishin parandaluar me masa të thjeshta sigurie. Ndiqni këto udhëzime sa herë që jeni duke notuar dhe gjasat për t’u mbytur do të ulen në mënyrë dramatike:


Mos notoni vetëm. Gjithmonë shkoni në not me një person tjetër që është një notar i fortë, nëse jo disa njerëz të tjerë. Një zonë me një roje plazhi është zakonisht vendi më i mirë për të notuar.
Mos filloni të notoni në ujë në lëvizje. Nëse po mësoni të notoni në një oqean ose lumë, do t’ju duhet të jeni më të vetëdijshëm për lëvizjen e ujit. Nëse duhet të mësoni të notoni në këtë mënyrë, përpiquni të siguroheni që jeni me dikë që e di se çfarë po bën dhe sigurohuni që të lexoni hapin për daljen nga një lumë i vrullshëm (më poshtë).
Përdorni pajisjet e duhura të sigurisë derisa të keni përvojë të mjaftueshme në ujë dhe të jeni mjaft të rehatshëm në ujë.
Qëndroni brenda një thellësie që mund të përballoni. Kur mësoni për herë të parë si të notoni, mos u futni në ujë që është shumë i thellë për të qëndruar. Në këtë mënyrë, nëse diçka nuk shkon, thjesht mund të ngriheni në këmbë dhe të merrni frymë.
Shmangni notin gjatë kushteve të motit të keq. Noti në një dush të lehtë shiu duhet të jetë mirë, por nëse shihni ose dëgjoni një stuhi që po afrohet, dilni menjëherë nga uji. Ky rregull duhet ndjekur pavarësisht se sa mirë mund të notoni.
Mos notoni në ujë që është shumë i ftohtë. Lëvizja e gjymtyrëve tuaja për të vozitur mund të bëhet papritur e vështirë nëse jeni në ujë të ftohtë.

2. Mësohuni me lundrimin.

Kur jeni në ujë, kapuni anash pishinës ose bankës dhe lërini këmbët tuaja të notojnë pas jush – ato duhet të ngrihen lehtësisht nëse i lejoni. Por, për disa njerëz, u pëlqen të zhyten në fund, ndërsa pjesa e sipërme e trupit tuaj noton. mos u shqetësoni; thjesht provoni përsëri metodën. Praktikoni ta bëni këtë në stomak dhe në shpinë, derisa të jeni mësuar të lini gjysmën e trupit tuaj të notojë.[2]
Provoni të notoni në shpinë ose në stomak sapo të jeni gati. Qëndroni në një thellësi të cekët në mënyrë që thjesht të mund të ngriheni në këmbë nëse nuk funksionon. Mund të duket e çuditshme të keni ujë rreth veshëve ndërsa hunda dhe goja janë në ajër, por do të mësoheni me të. Për më shumë stabilitet, nxirrni krahët në një kënd të drejtë në mënyrë që trupi juaj të jetë në formën “T”. Kur notoni për herë të parë, mund të provoni të merrni frymë thellë dhe më pas të notoni. Nëse mushkëritë tuaja janë plot me ajër, trupi juaj do të notojë me siguri. Bëjeni këtë derisa të jeni më me përvojë,

Mos u trembni. Gjithmonë mbani mend se keni një kthim prapa nëse jeni në një thellësi të pakontrollueshme ose thjesht nuk mund të lëvizni gjymtyrët tuaja – duke lundruar në shpinë. Mos u tundni përreth ose mos filloni të merrni frymë shpejt nëse nuk mund të notoni; thjesht shtrihuni sa më rrafsh të mundeni dhe lëreni ujin t’ju mbajë derisa të rifitoni qetësinë tuaj.
Një këshillë e mirë për të notuar në shpinë është të mbani frymën dhe t’i keni mushkëritë plot me ajër. Një këshillë tjetër e mirë është të nxirrni barkun jashtë.[3]

Praktikoni nxjerrjen e frymës nën ujë. Ndërsa jeni ende në një thellësi të cekët, merrni frymë thellë dhe vendoseni fytyrën nën ujë. Ngadalë nxirrni hundën derisa t’ju marrë frymë, pastaj kthehuni lart. Flluskat duhet të dalin. Ju gjithashtu mund të nxirrni nga goja juaj, por zakonisht në flluska të mëdha derisa më në fund të lëshoni një rrjedhë flluskash.
Nëse nuk jeni rehat duke nxjerrë jashtë përmes hundës, mund ta mbani të mbyllur ose të vishni një prizë hunde dhe të nxirrni përmes gojës.

SI TË FILLONI:

Fillimi i goditjeve dhe shkelja e ujit

Praktikoni goditjen e këmbëve. Pavarësisht nëse jeni duke lundruar në shpinë ose jeni ende duke u mbajtur në anë të pishinës, mund të praktikoni goditjen me shkelm. (Për të parë se sa larg mund t’ju shtyjë çdo goditje, praktikoni atë duke përdorur një tabelë. Kjo ju lejon të përqendroheni në teknikën tuaj të goditjes pa u shqetësuar për mbajtjen e kokës mbi ujë.)
Provoni një goditje flutter. Drejtojini gishtat e këmbëve si një balerinë, mbajini këmbët kryesisht drejt dhe ndërroni këmbët ndërsa bëni goditje të vogla. Ju duhet të ndjeni përkuljen më të madhe në kyçin e këmbës.
Provoni një goditje me kamxhik. Mbani këmbët tuaja të mbajtura fort së bashku nga ijet deri te gjunjët dhe nga gjunjët deri te kyçet. Përkulni gjunjët në mënyrë që këmbët tuaja të vijnë deri në një kënd prej rreth 90 gradë, më pas largoni shpejt këmbët tuaja dhe lëvizini ato në një lëvizje rrethore, duke i mbajtur kofshët të bashkuara gjatë gjithë kohës. (D.m.th., gjurmoni gjysmë rrethi me secilën këmbë, duke lëvizur këmbën e djathtë djathtas dhe këmbën e majtë majtas.) Sillni këmbët tuaja përsëri së bashku në fund të rrethit dhe ngrijini ato përsëri për të rifilluar goditjen.
Provoni një goditje me goditje vezësh. Kjo goditje përdoret zakonisht për të shkelur ujin dhe për të qëndruar në një pozicion vertikal me kokën dhe shpatullat mbi ujë. Filloni me gjunjët të përkulur dhe këmbët pak më të gjera se gjerësia e ijeve. Pastaj “pedaloni” secilën këmbë siç do të bëni në një biçikletë, vetëm se ato do të shkojnë në drejtime të kundërta: ndërsa njëra këmbë pedalon “përpara”, këmba tjetër duhet të pedalojë “prapa”. Kjo kërkon pak praktikë për t’u mësuar, por është e dobishme për të “pushuar” kur këmbët tuaja nuk mund të prekin fundin.

Mësoni si të bëni një zvarritje. Zvarritjet janë goditje të shkëlqyera për t’u mësuar si fillestar, dhe ato do t’ju lëvizin shumë shpejt. Ja se si t’i bëni ato:[6]
Së pari provoni një shpinë. Fluturoni në shpinë dhe bëni një goditje flutter me këmbët tuaja. Me krahët, bëni lëvizjen “zvarritëse”, duke ngritur njërin krah drejt në ajër dhe duke e mbajtur drejt ndërsa rihyn në ujin pranë kokës. Pasi të jetë nën ujë, përkuleni për ta kthyer në një pozicion të drejtë pranë anës suaj dhe përsërisni. Alternoni krahët ndërsa notoni dhe përpiquni t’i mbani gishtat të bashkuar dhe duart sa më të sheshta.
Provoni një goditje përpara (e njohur edhe si zvarritje në stil të lirë ose amerikane). Duke lundruar në bark, bëni një goditje flutter me këmbët tuaja dhe përdorni krahët për të “zvarritur” përpara. Nxirreni njërin krah nga uji në mënyrë që të “arrin” përpara, më pas kthejeni poshtë dhe përdorni dorën tuaj të mbyllur për të “shtyrë” ujin pas jush. Krahët alternativë. Për të marrë frymë, kthejeni kokën në njërën anë nën krahun që është duke u zvarritur, duke ngritur aq sa duhet që të merrni frymë. Merrni frymë nën të njëjtin krah çdo herë, në mënyrë që të merrni frymë një herë në dy goditje.

Uji i shkel. Shpërthimi i ujit mund t’ju ndihmojë të merrni frymë dhe të mbani kokën lart pa notuar. Bëni goditjen e rrahësit të vezëve të renditur më sipër dhe përdorni duart për të mbajtur ekuilibrin duke “rrëshqitur” – mbani parakrahët tuaj të sheshtë në sipërfaqen e ujit dhe imagjinoni se ato janë thika gjalpi që shpërndahen në një copë dolli. Lëvizni njërin krah në një rreth në drejtim të akrepave të orës dhe krahun tjetër në një rreth në drejtim të kundërt.

Përdorni krahët për të dalë nga fundi. Nëse jeni nën ujë dhe dëshironi të dilni lart, përdorni krahët për të shtyrë veten. Vendosini ato drejt lart mbi kokën tuaj dhe shpejt zbritini në anët tuaja. Kjo duhet t’ju shtyjë disa këmbë lart. Përsëriteni derisa të thyeni sipërfaqen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *