Osmani: Faleminderit Francë, por ne duhej ta refuzonim propozimin

Osmani: Faleminderit Francë, por ne duhej ta refuzonim propozimin

“Faleminderit Francë, por ne duhej ta refuzonim propozimin”, shkroi ministri i Jashtëm në Facebook. Në vazhdim ju përcjellim të plotë qëndrimin e tij:

Dy fjalë qëndrojnë mes suksesit dhe dështimit të Bashkimit Evropian në rajon. Fjala “protokoll” në kuadër, si paradigmë e çështjeve historike, dhe fjala “hapje” në paragrafin e gjashtë të konkluzioneve të këshillit. Të dyja fjalët nuk janë në propozimin francez si zgjidhje përfundimtare, por janë vendosur (disa prej tyre në kllapa) si çështje për të cilat nuk mund të arrihet marrëveshje për shkak të qëndrimit të Republikës së Bullgarisë.

Miratimi i sotëm i rezolutës në Parlamentin bullgar, ku theksohen këto dy çështje, do të bllokojë procesin evropian në planin afatgjatë dhe do të paralizojë edhe instrumentet e marrëveshjes afatgjatë të miqësisë.

Presidenca franceze u tregua shumë e kujdesshme në formulimin e tekstit, duke i kushtuar vëmendje ndjeshmërisë së të dyja palëve, ndaj dhe pyetjet që nuk ishin të pranueshme për ne, i vendosi si propozime të papërcaktuara (në kllapa) për të theksuar se janë çështje të pazgjidhura. Prandaj, mund të falënderojmë vetëm presidencën franceze, por ne duhet ta refuzojmë propozimin e tyre në këtë formë, pikërisht për shkak të pjesëve në të për të cilat pala bullgare nuk tregoi mirëkuptim pa asnjë argument.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *