Cilat janë pjesët e kaktusit dhe cilat funksione kanë ato?

Cilat janë pjesët e kaktusit dhe cilat funksione kanë ato?

Indi kërcellor ose vaskular

Eshtë përgjegjës për transportimin dhe shpërndarjen e ujit dhe ushqimit në të gjitha pjesët e kaktusit nga rrënja.. Prandaj, është një nga pjesët më të rëndësishme, pasi që bima do të mbetet e gjallë, do të varet nga shëndeti i saj.

Qafa

Është pjesa që bashkon kërcellin me sistemin rrënjor. Kur e transplantoni, rekomandohet të merret nga kjo zonë pasi është shumë më e sigurt – për ne 

Areola

Prej tyre lindin ferrat dhe lulet e kaktusit. Ato kanë formë si një jastëk të vogël dhe janë të vendosura në brinjë të së njëjtës. Në secilën prej tyre ekzistojnë dy lloje të gjembave: ato radiale, të cilat janë të vogla dhe të shumta, dhe ato qendrore, të cilat zakonisht shfaqen në numër nga 1 në 3 dhe janë më të gjata.

Fera

Janë gjethe të modifikuara; në fakt, termi i saktë është gjembi me gjethe (gjethe do të thotë në lidhje me gjethet). Këto kanë funksione të ndryshme: mbrojnë nga dielli dhe grabitqarët barngrënës, drejtojnë ujin drejt trupit të kaktusit dhe parandalojnë avullimin e ujit. Ka disa specie që nuk kanë, të tilla si Asteriet astrofitum, por shumica dërrmuese janë të armatosur me ta. Disa i kanë ato shumë të vogla, të tjerët shumë të gjatë, varësisht nga evolucioni që kanë pasur.

Kurorë

Isshtë pjesa më e lartë e kaktusit. Lidhet direkt me indet vaskulare, në mënyrë që ajo të jetë përgjegjëse për rritjen e saj.

Lule

Ata janë të vetmuar dhe hermafroditikë. Në varësi të kaktusit ato mund të jenë të vogla ose, përkundrazi, të mëdha (3-4cm), me ngjyra që variojnë nga e kuqja në të bardhë, përmes të verdhës, portokallit dhe trëndafilit. Në habitat, ata polenizohen kryesisht nga insektet dhe gjithashtu nga lakuriqët e natës.

Frutat dhe farat

Frutat në përgjithësi janë shumë të vogla, jo më shumë se 1 cm. Brenda janë farat, shumë të vogla – më pak se 0 cm – por të shumta. Këta janë ata që janë përgjegjës për t’i lënë vendin një gjenerate të re të kaktuseve.

A i njihnit pjesët e kaktusit dhe funksionet e tyre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *