Egoja është armiku i lidershipit të mirë

Egoja është armiku i lidershipit të mirë

Në ditën e tij të parë si CEO i Carlsberg Group, një kompani globale e birrës dhe pijeve, Cees ‘t Hart iu dha një kartë kyçe nga ndihmësi i tij. Karta mbylli të gjitha katet e tjera për ashensorin, në mënyrë që ai të mund të shkonte direkt në zyrën e tij të qoshes në katin e 20-të. Dhe me dritaret e saj me foto, zyra e tij ofronte një pamje mahnitëse të Kopenhagës. Këto ishin përfitimet e pozicionit të tij të ri, ato që flisnin për fuqinë dhe rëndësinë e tij brenda kompanisë.

Cees i kaloi dy muajt e ardhshëm duke u përshtatur me përgjegjësitë e tij të reja. Por gjatë këtyre dy muajve ai vuri re se gjatë gjithë ditës shihte shumë pak njerëz. Meqenëse ashensori nuk ndalonte në katet e tjera dhe vetëm një grup i përzgjedhur drejtuesish punonin në katin e 20-të, ai rrallë ndërvepronte me punonjësit e tjerë të Carlsberg. Cees vendosi të kalonte nga zyra e tij në qoshe në katin e 20-të në një tavolinë të zbrazët në një plan të hapur në një kat më të ulët.

Kur u pyet për ndryshimet, Cees shpjegoi, “Nëse nuk takoj njerëz, nuk do të di se çfarë mendojnë ata. Dhe nëse nuk kam gisht në pulsin e organizatës, nuk mund të drejtoj në mënyrë efektive.”
Kjo histori është një shembull i mirë se si një udhëheqës ka punuar në mënyrë aktive për të shmangur rrezikun e izolimit që vjen me mbajtjen e posteve të larta. Dhe ky rrezik është një problem real për drejtuesit e lartë. Shkurtimisht, sa më shumë liderë të ngrihen në rangje, aq më shumë rrezikohen të kenë një ego të fryrë. Dhe sa më e madhe të rritet egoja e tyre, aq më shumë rrezikohen të përfundojnë në një flluskë të izoluar, duke humbur kontaktin me kolegët, kulturën dhe në fund të fundit klientët e tyre. Le ta analizojmë këtë dinamikë hap pas hapi.

Ndërsa ngrihemi në rangje, fitojmë më shumë pushtet. Dhe me këtë, njerëzit kanë më shumë gjasa të duan të na kënaqin duke dëgjuar më me vëmendje, duke rënë dakord më shumë dhe duke qeshur me shakatë tona. Të gjitha këto gudulisin egon. Dhe kur egos guduliset, ajo rritet. David Owen, ish-sekretari i jashtëm britanik dhe neurolog, dhe Jonathan Davidson, profesor i psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Universitetin Duke, e quajnë këtë “sindroma hubris”, të cilën ata e përkufizojnë si një “çrregullim të posedimit të pushtetit, veçanërisht pushtetit”. e cila është shoqëruar me sukses të jashtëzakonshëm, të mbajtur për një periudhë vitesh.”

Një ego e pakontrolluar mund të shtrembërojë këndvështrimin tonë ose të shtrembërojë vlerat tona. Sipas fjalëve të Jennifer Woo, CEO dhe kryetare e The Lane Crawford Joyce Group, shitësit më të madh të luksit në Azi, “Menaxhimi i dëshirës së egos sonë për pasuri, famë dhe ndikim është përgjegjësia kryesore e çdo lideri”. Kur jemi të kapur në kontrollin e dëshirës së egos për më shumë pushtet, ne humbasim kontrollin. Egoja na bën të ndjeshëm ndaj manipulimit; na ngushton fushën e shikimit; dhe korrupton sjelljen tonë, duke na bërë shpesh të veprojmë kundër vlerave tona.

Egoja jonë është si një objektiv që e mbajmë me vete. Dhe si çdo objektiv, sa më i madh të jetë, aq më i prekshëm është ndaj goditjes. Në këtë mënyrë, një ego e fryrë e bën më të lehtë që të tjerët të përfitojnë prej nesh. Për shkak se egoja jonë kërkon vëmendje pozitive, ajo mund të na bëjë të ndjeshëm ndaj manipulimit. Na bën të parashikueshëm. Kur njerëzit e dinë këtë, ata mund të luajnë me egon tonë. Kur jemi viktimë e nevojës sonë për t’u parë si të mëdhenj, ne përfundojmë në marrjen e vendimeve që mund të jenë të dëmshme për veten, njerëzit tanë dhe organizatën tonë.

Një ego e fryrë gjithashtu korrupton sjelljen tonë. Kur besojmë se jemi arkitektët e vetëm të suksesit tonë, ne priremi të jemi më të vrazhdë, më egoistë dhe më shumë gjasa të ndërpresim të tjerët. Kjo është veçanërisht e vërtetë përballë pengesave dhe kritikave. Në këtë mënyrë, një ego e fryrë na pengon të mësojmë nga gabimet tona dhe krijon një mur mbrojtës që e bën të vështirë të vlerësojmë mësimet e pasura që nxjerrim nga dështimi.

Më në fund, një ego e fryrë na e ngushton vizionin. Egoja gjithmonë kërkon informacion që konfirmon atë që dëshiron të besojë. Në thelb, një ego e madhe na bën të kemi një paragjykim të fortë konfirmimi. Për shkak të kësaj, ne humbasim perspektivën dhe përfundojmë në një flluskë lidershipi ku shohim dhe dëgjojmë vetëm atë që duam. Si rezultat, ne humbasim kontaktin me njerëzit që drejtojmë, kulturën ku jemi pjesë, dhe në fund të fundit klientët dhe palët e interesuara.

Çlirimi nga një ego tepër mbrojtëse ose e fryrë dhe shmangia e flluskës së lidershipit është një punë e rëndësishme dhe sfiduese. Kërkon vetëmohim, reflektim dhe guxim. Këtu janë disa këshilla që do t’ju ndihmojnë:

Merrni parasysh përfitimet dhe privilegjet që ju ofrohen në rolin tuaj. Disa prej tyre ju mundësojnë të bëni punën tuaj në mënyrë efektive. Kjo është e mrekullueshme. Por disa prej tyre janë thjesht përfitime për të promovuar statusin dhe fuqinë tuaj dhe në fund egon tuaj. Mendoni se cilat nga privilegjet tuaja mund të hiqni dorë. Mund të jetë vendi i rezervuar i parkimit ose, si në rastin e Cees ‘t Hart, një leje e veçantë për ashensorin.
Mbështetni, zhvilloni dhe punoni me njerëz që nuk do të ushqejnë egon tuaj. Punësoni njerëz të zgjuar me vetëbesim për të folur.
Përulësia dhe mirënjohja janë gurët e themelit të vetëmohimit. Bëjeni zakon të kushtoni një moment në fund të çdo dite për të reflektuar mbi të gjithë njerëzit që ishin pjesë e arritjes së suksesit në atë ditë. Kjo ju ndihmon të zhvilloni një ndjenjë të natyrshme të përulësisë, duke parë se si nuk jeni shkaku i vetëm i suksesit tuaj. Dhe përfundoni reflektimin duke dërguar në mënyrë aktive një mesazh mirënjohjeje për ata njerëz.
Egoja e fryrë që vjen me sukses – rroga më e madhe, zyra më e këndshme, të qeshurat e lehta – shpesh na bën të ndihemi sikur kemi gjetur përgjigjen e përjetshme për të qenë lider. Por realiteti është se ne nuk e kemi bërë. Udhëheqja ka të bëjë me njerëzit dhe njerëzit ndryshojnë çdo ditë. Nëse besojmë se kemi gjetur çelësin universal për të udhëhequr njerëzit, thjesht e kemi humbur atë. Nëse e lëmë egon tonë të përcaktojë atë që shohim, çfarë dëgjojmë dhe çfarë besojmë, ne kemi lejuar që suksesi ynë i kaluar të dëmtojë suksesin tonë të ardhshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *