Çfarë është Çrregullimi afektiv sezonal? A mund të vuani nga ky çregullim

Çfarë është Çrregullimi afektiv sezonal? A mund të vuani nga ky çregullim

Çrregullimi afektiv sezonal, ose depresioni sezonal, shkaktohet nga ndryshimi i stinëve. Është më e zakonshme gjatë vjeshtës dhe dimrit, por mund të ndodhë edhe në verë.

Nuk është e pazakontë që njerëzit të përjetojnë ndryshime në humor – raste kur ndiheni të trishtuar dhe ndoshta jo si vetja.

Ndonjëherë këto ndryshime të humorit përkojnë me ndryshimin e stinëve, dhe ndonjëherë ato mund të jenë një shenjë e çrregullimit depresiv madhor (MDD) me model sezonal, i njohur më shpesh si çrregullim emocional sezonal ose depresion sezonal.

Kjo gjendje është e zakonshme dhe veçanërisht e përhapur në rajonet më veriore ku ditët janë më të shkurtra dhe netët më të gjata.

Megjithatë, ka shumë mënyra për të trajtuar depresionin sezonal dhe shumë opsione që mund t’i provoni vetë për të ndihmuar në mbajtjen e simptomave larg.

Çfarë është çrregullimi afektiv sezonal?
Çrregullimi afektiv sezonal (SAD) ose depresioni sezonal janë terma më të vjetër për çrregullimin depresiv madhor (MDD) me model sezonal. Sidoqoftë, meqenëse termat më të vjetër njihen më shpesh, ato përdoren në të gjithë këtë artikull.

Ne shmangim përdorimin e shkurtesës “SAD”, pasi mund të ngatërrohet me çrregullimin e ankthit social.

Gjendja karakterizohet nga ndjenja trishtimi dhe depresioni që ndodhin me ndryshimin e stinëve, më së shpeshti në muajt e vjeshtës ose të dimrit kur temperaturat fillojnë të bien dhe ditët shkurtohen.

Simptomat zhduken vetvetiu ndërsa kaloni nga sezoni që ju prek.

Për shkak se shumica e njerëzve i përjetojnë këto ndryshime në humor gjatë dimrit, nganjëherë quhet depresion dimëror.

Nëse simptomat tuaja janë më pak të rënda, episodi mund të quhet “bluzi i dimrit”. Referenca zyrtare për këtë version më të butë është çrregullimi afektiv sezonal subsindromal i tipit dimëror ose i modelit dimëror.

Hulumtimi në rritje Burimi i Besuar ka zbuluar se në disa vende, veçanërisht në Amerikën e Veriut, ekziston një lidhje e qartë midis gjerësisë gjeografike, ose largësisë në veri ose në jug që jetoni, dhe shfaqjes së depresionit sezonal.

Në pjesë të tjera të botës, si pjesë të Evropës, kjo lidhje është më pak e qartë.

Në përgjithësi, vlerësohet se midis 1% dhe 10% Burimi i Besuar i njerëzve përjetojnë depresion sezonal. Kjo mund të ndryshojë sipas vendit.

Disa kërkime kanë gjetur se 20% e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar përjetojnë bluzë dimërore, ndërsa 2% përjetojnë depresion dimëror.

Në Kanada, shifrat janë 15% për bluzat e dimrit dhe 2%–6% për depresionin e dimrit. Plus, në Shtetet e Bashkuara, rreth 1% e njerëzve që jetojnë në Florida përjetojnë depresion sezonal, krahasuar me 9% të popullsisë së Alaskës.

Gratë kanë 4 herë më shumë gjasa të përjetojnë çrregullime emocionale sezonale sesa burrat, dhe gjendja shpesh fillon kur jeni midis moshës 18 dhe 30 vjeç.

A ndodh çrregullimi afektiv sezonal vetëm në dimër?
Megjithëse simptomat në dimër janë shumë më të zakonshme, disa njerëz përjetojnë ndryshime në humor në fillim të verës.

Kjo njihet si çrregullimi afektiv sezonal i modelit veror ose i tipit veror, depresioni veror, ose në formën e tij më të butë, “bluzi i verës”.

Depresioni dimëror mendohet se shkaktohet nga mungesa e dritës së diellit, ndërsa depresioni i verës mund të shkaktohet nga nxehtësia, lagështia dhe ekspozimi i tepërt i dritës, të cilat mund të ndikojnë në ciklin tuaj gjumë-zgjim.

Megjithëse statistikat mbi prevalencën e depresionit veror nuk gjenden aq lehtë sa ato për depresionin e dimrit, vlerësohet se rreth 10% e njerëzve me depresion sezonal e përjetojnë atë në pranverë ose verë.

Plus, mund të vërehet se depresioni i verës mund të jetë më i zakonshëm në disa rajone me klimë më të ngrohtë dhe ndoshta më pak akses në ajër të kondicionuar.

Për shembull, një studim i hershëm në Holandë zbuloi se vetëm 0.1% e pjesëmarrësve përjetuan simptomat e depresionit veror, krahasuar me 3% për depresionin e dimrit.

Në krahasim, një studim i vitit 2000 i studentëve të kolegjit kinez vuri në dukje se depresioni i verës ishte më i zakonshëm se depresioni i dimrit, me 7.5%, krahasuar me 5.6%.

Në mënyrë të ngjashme, në një studim të hershëm të kryer në Tajlandë, prevalenca e depresionit veror dhe blusë verore ishte përkatësisht 6.19% dhe 8.25%, krahasuar me 1.03% për depresionin e dimrit. Vetëm 97 persona u përfshinë në studim.

Cilat janë simptomat e çrregullimit afektiv sezonal?
Depresioni sezonal konsiderohet një lloj MDD. Disa nga shenjat dhe simptomat e depresionit sezonal janë të njëjta me ato që mund të përjetoni me llojet e tjera të çrregullimit të madh depresiv.

Depresioni i dimrit dhe i verës ka edhe disa simptoma specifike, të cilat do të përshkruhen më poshtë.

Mbani në mend se jo të gjithë i përjetojnë të gjitha simptomat e listuara.

Simptomat Burimi i besuar i depresionit madhor mund të përfshijë:

ndiheni në depresion pothuajse çdo ditë në pjesën më të madhe të ditës
humbja e interesit për aktivitetet që ju kanë pëlqyer në të kaluarën
ndryshime në oreks ose në peshë
probleme me gjumin
ndjenjë e shqetësuar ose e plogësht
energji të ulët
duke përjetuar një ndjenjë të mungesës së shpresës ose të pavlefshmërisë
duke pasur vështirësi në përqendrim
duke përjetuar mendime të shpeshta për vdekje ose vetëvrasje
Simptomat e depresionit të dimrit
Për depresionin e dimrit, simptoma shtesë mund të përfshijnë:

gjumi i tepërt (hipersomnia)
ngrënia e tepërt
dëshira për karbohidrate
shtim në peshë
tërheqja sociale ose dëshira për të “hibernuar”
Simptomat e depresionit veror
Simptomat specifike për depresionin veror mund të përfshijnë:

probleme me gjumin (pagjumësi)
mungesë oreksi që mund të çojë në humbje peshe
agjitacion dhe shqetësim
ankthi
episodet e sjelljes së dhunshme
Si trajtohet çrregullimi afektiv sezonal?
Nëse jeni duke përjetuar simptoma të depresionit sezonal, kontaktoni një mjek ose profesionist të shëndetit mendor për të diskutuar opsionet tuaja të trajtimit, të cilat mund të përfshijnë një kombinim të terapisë, medikamenteve dhe strategjive të përballimit.

Strategjitë që mund të ndihmojnë me depresionin e dimrit
Merrni sa më shumë dritë natyrale
Nëse përjetoni depresion dimëror, rritja e ekspozimit tuaj ditor ndaj sa më shumë dritë natyrale mund të jetë e dobishme.

Mund t’ju duket e dobishme marrja e sa më shumë dritë dielli gjatë muajve të dimrit.

Nëse mundeni, bëni një shëtitje gjatë gjithë ditës ose uluni pranë një dritareje me pamje nga jugu në zyrën tuaj, në një klasë ose në shtëpi. Kjo do të rrisë ekspozimin tuaj ndaj diellit.

Ushtrimi pranë një dritareje ose jashtë kur është e mundur është një aktivitet tjetër që mund të ndihmojë.

Merrni parasysh terapinë me dritë
Terapia me dritë mund të jetë një trajtim efektiv për çrregullimet afektive sezonale.

Ju mund të blini kuti ndriçimi të specializuara të terapisë me dritë – ndonjëherë të quajtura “llamba SAD” – për shtëpinë ose zyrën tuaj. Shpesh rekomandohet të uleni para këtyre kutive të lehta për rreth 30 deri në 60 minuta në ditë.

Terapia me dritë mendohet se përmirëson depresionin sezonal. Rritja e ekspozimit ndaj dritës mund të:

bëjnë që truri juaj të reduktojë prodhimin e hormonit melatonin, i cili ju bën të përgjumur
rrisin prodhimin e hormonit të serotoninës, i cili ndikon në disponimin tuaj
Megjithëse terapia me dritë njihet si një trajtim i linjës së parë për çrregullimet emocionale sezonale, llambat mund të jenë pak të shtrenjta.

Disa sigurime mund të mbulojnë koston e kutisë së terapisë me dritë, veçanërisht nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor rekomandon terapi me dritë. Nëse keni sigurim mjekësor, atëherë është një ide e mirë të kontrolloni me ofruesin tuaj të sigurimit.

Gjithashtu, alternativa të lira janë në dispozicion. Ju mund të zëvendësoni llambat e zakonshme të përdorura në shtëpinë tuaj me llamba me spektër të plotë më të shndritshëm (të njohura edhe si spektër të gjerë).

Llambat kushtojnë më shumë se llambat e zakonshme, por drita e tyre është e ngjashme me dritën natyrale të diellit.

Mbani orarin dhe rutinën tuaj të gjumit
Nëse mundeni, mbani orarin dhe rutinën tuaj, të cilat mund të ndihmojnë në mbajtjen e depresionit.

Një model i rregullt i gjumit është më i rëndësishmi për të mbajtur.

Mund të jetë e dobishme, për shembull, të ndizni dritat e dhomës tuaj të dhomës me kohëmatës për të ndezur gjysmë ore para se të zgjoheni. Kjo mund të ndihmojë në zgjimin në një kohë të rregullt çdo mëngjes kur është ende errësirë ​​jashtë në muajt e dimrit.

Ushtrimi
Ushtrimi rregullisht mund të ndihmojë në rritjen e disponimit, gjë që mund të jetë veçanërisht e dobishme nëse keni depresion të butë deri në mesatar.

Për të rriturit, synoni për 150 minuta ushtrime me intensitet të moderuar në javë, nëse mundeni.

Është e rëndësishme të zgjidhni një aktivitet që ju pëlqen, kështu që ka më shumë gjasa t’i përmbaheni atij.

Nëse mundeni, zgjidhni një aktivitet në natyrë si ecja me shpejtësi, vrapimi, skijimi ose udhëtimi me sajë, por çdo lloj ushtrimi fizik mund të jetë i dobishëm.

Hani një dietë të ekuilibruar
Ngrënia e tepërt dhe, veçanërisht, dëshira për karbohidrate janë simptoma të zakonshme të depresionit të dimrit. Ushqimet me sheqer të lartë dhe karbohidratet dihet se ju japin një nxitje të shkurtër të energjisë.

Nuk ka asgjë të keqe të shijoni një ëmbëlsirë të shijshme herë pas here, por përpiquni të hani një dietë të ekuilibruar të pasur me proteina pa yndyrë, fruta dhe perime. Këto ushqime përmbajnë lëndë ushqyese dhe komponime që mund të ndikojnë pozitivisht në humor.

Për shembull, ka disa kërkime mbi efektet e mundshme të omega-3 në lehtësimin e ashpërsisë së simptomave depresive.

Peshku i yndyrshëm është veçanërisht i pasur me omega-3. Acidet yndyrore mund të gjenden gjithashtu në ushqimet bimore si farat dhe arrat, megjithëse lloji i omega-3 në ushqimet bimore nuk është aq aktiv në trupin tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *