Cilat janë simptomat e narkolepsisë?

Cilat janë simptomat e narkolepsisë?

Nëse planifikoni kohë të mjaftueshme për gjumë çdo natë, por ende ndiheni të lodhur gjatë ditës, mund të ketë një arsye përveç apnesë së gjumit ose pagjumësisë.

Si e dini nëse keni narkolepsi? Përgjumja e vazhdueshme e tepërt gjatë ditës (EDS) është një simptomë thelbësore.

Ju mund të keni një episod narkoleptik në të cilin papritmas bini në gjumë pa paralajmërim. Kjo mund të ndodhë në çdo kohë gjatë ditës dhe të zgjasë nga disa sekonda në disa minuta.

Disa njerëz me narkolepsi përjetojnë humbje të shkurtër dhe të papritur të kontrollit motorik, por jo të gjithë me këtë gjendje e kanë këtë simptomë.

Nëse ju ose dikush që njihni ka përgjumje të rregullt gjatë ditës, identifikimi nëse narkolepsia është shkaku është një hap i rëndësishëm drejt mbështetjes dhe trajtimit.

Simptomat
Narkolepsia është një gjendje neurologjike kronike që ndikon në mënyrën se si truri rregullon ciklet gjumë-zgjim. Ai prek deri në 200,000 njerëz me burim të besuar në SHBA, megjithëse numri mund të jetë më i lartë pasi shpesh është i keqdiagnostikuar dhe i padiagnostikuar.

Njerëzit mund të zhvillojnë simptoma në çdo kohë të jetës së tyre, megjithëse më shumë diagnoza ndodhin rreth moshës 15 dhe 36 vjeç.

Simptomat tuaja mund të varen nga lloji i narkolepsisë që keni.

Narkolepsia ka pesë simptoma kryesore, të përfaqësuara nga akronimi SHAH. Jo të gjithë me narkolepsi i kanë të pesë simptomat, megjithëse përgjumja e tepërt gjatë ditës është më e zakonshme. Në fakt, sipas Burimit të Besuar të Institutit Kombëtar të Çrregullimeve Neurologjike dhe Goditjes (NINDS), vetëm 10% deri në 25% e njerëzve përjetojnë të gjitha simptomat e tjera.

Për disa, simptomat mund të zbehen ose edhe të zhduken me kalimin e kohës, siç shihet në një studim 10-vjeçar që përfshin 38 pjesëmarrës me narkolepsi të tipit 1. Por për shumicën, narkolepsia është një gjendje kronike ose e përjetshme.
Katapleksi
Kjo simptomë është një humbje jetëshkurtër dhe e papritur e tonit të muskujve që shpesh ndodh me emocione të forta si zemërimi ose e qeshura. Ajo shoqërohet vetëm me narkolepsinë e tipit 1.

Burimi i Besuar i Kërkimit sugjeron se kjo është për shkak të një ndërprerjeje të qarkut të trurit midis rajoneve të trurit të hipotalamusit (gjumit) dhe amigdalës (emocioneve). Ky ndërprerje ndikon në nivelet e hipokretinës.

Katapleksia zgjat vetëm disa minuta dhe zgjidhet vetvetiu pa humbje të vetëdijes.

Numri i sulmeve të katapleksisë që ka një person mund të ndryshojë. Ndërsa disa njerëz kanë vetëm disa sulme katapleksi në jetën e tyre, të tjerët mund të përjetojnë disa sulme brenda një dite.

Sulmet e katapleksisë mund të jenë të lehta dhe përfshijnë vetëm dobësi të vogël të tonit të muskujve. Ju mund të vini re se qepallat tuaja fillojnë të bien, ose keni një dridhje të lehtë të fytyrës ose dridhje. Simptoma të tjera të lehta përfshijnë vështirësi në të folur, dridhje të nofullës ose dridhje të gjurit.

Nëse keni një sulm të rëndë katapleksi, i gjithë trupi juaj mund të shembet dhe mund të mos jeni në gjendje të flisni, të lëvizni ose t’i mbani sytë hapur.

Halucinacionet
Këto halucinacione janë kryesisht vizuale dhe shpesh përshkruhen si përvoja të ëndrrave gjatë zgjimit (hipnopompike) ose rënies në gjumë (hipnagogjike). Imazhet mund të jenë shumë të gjalla dhe ndonjëherë të frikshme. Rreth 33% deri në 80% Burimi i besuar i njerëzve me narkolepsi raportojnë se kanë këtë simptomë.

Gjumi i tepërt gjatë ditës
Të gjithë personat me narkolepsi e kanë këtë simptomë, e cila është më dobësuese. Njerëzit që kanë këtë simptomë kanë vështirësi të qëndrojnë vigjilentë ose zgjuar gjatë ditës.

Kjo përgjumje dërrmuese e vazhdueshme vjen me “sulmet e gjumit”, të cilat mund të ndodhin papritur dhe shpesh ndodhin pa marrë parasysh sa shumë gjumë keni fjetur.

Ju mund ta gjeni veten duke fjetur lehtësisht pa marrë parasysh se ku jeni – në tryezën tuaj në shkollë ose në zyrë, apo edhe gjatë vozitjes. Disa madje raportojnë se kanë rënë në gjumë në mes të bisedës.

Ju mund të bini në gjumë për disa sekonda ose disa minuta, ose mikrosleeps. Shumë mendojnë se dremitjet e shkurtra gjatë ditës mund t’i ndihmojnë të ndihen të freskët, qoftë edhe për një periudhë të shkurtër.

Paraliza e gjumit
Kjo karakterizohet nga një ndjenjë e paaftësisë për të lëvizur gjatë kalimit midis zgjimit dhe gjumit.

Kjo zakonisht zgjat vetëm disa sekonda deri në minuta, dhe njerëzit zakonisht mund të lëvizin dhe të flasin pasi të përfundojë episodi. Rreth 25% deri në 50% Burimi i besuar i njerëzve me narkolepsi raportojnë se kanë këtë simptomë.

Ndërprerje e gjumit
Shumë njerëz zgjohen gjatë natës. Kjo nuk është e pazakontë.

Por kur keni narkolepsi, mund ta gjeni veten duke u zgjuar vazhdimisht gjatë gjithë natës ose edhe të zgjoheni për pjesën më të madhe të saj.

Kjo është një tjetër simptomë e zakonshme e narkolepsisë, me rreth 30% deri në 95% Burimi i Besuar i njerëzve që e përjetojnë atë.

Simptoma të tjera të zakonshme të narkolepsisë
Përveç pesë simptomave kryesore të narkolepsisë, mund të përjetoni edhe këto simptoma të tjera:

Gjumi i fragmentuar dhe pagjumësia: gjumi i ndërprerë nga ëndrrat e gjalla, apnea e gjumit, pagjumësia, lëvizjet e shqetësuara të këmbëve dhe të vepruarit në një gjendje ëndrre
sjelljet automatike: vazhdimi automatik i një aktiviteti (të tilla si të hahet, të folurit, të shtypni ose të vozitni makinën) për disa sekonda ose minuta pasi të keni rënë për të fjetur pa qenë as të vetëdijshëm se po e bëni atë

Narkolepsia tek fëmijët
Simptomat e narkolepsisë tek fëmijët mund të mos duken njësoj. Disa simptoma janë të përbashkëta midis të rriturve dhe fëmijëve, por fëmijët mund të përjetojnë efekte të tjera si nervozizëm dhe shqetësim.

Simptomat e narkolepsisë së fëmijërisë shpesh mund të ngatërrohen për çështje të sjelljes me shkaqe të tjera. Disa profesionistë mjekësorë besojnë se normat e vërteta të narkolepsisë së fëmijërisë janë më të larta se sa raportohet.

Disa kërkime sugjerojnë se fëmijët me narkolepsi përjetojnë katapleksi më shumë se të rriturit, megjithëse është më i butë dhe shpesh i ngjan një tik të fytyrës. Katapleksia tek fëmijët mund të mos ketë shkas të emocioneve të forta, megjithëse kjo mund të ndryshojë me kalimin e kohës.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut
Studiuesit dinë më shumë për shkakun e narkolepsisë së tipit 1 sesa për llojin 2.

Lloji 1 përfshin një humbje të qelizave të trurit që prodhojnë hipokretinë, aka orexin, e cila ndikon në mënyrën se si flini.

Disa njerëz me tip 1 përjetojnë një reduktim të qelizave hipokretine deri në 80% deri në 90%. Pa hipokretinë të mjaftueshme, truri nuk mund të rregullojë siç duhet ciklet e gjumit dhe zgjimit. Hipokretina është një neurotransmetues thelbësor në tru për të qenë vigjilent dhe zgjuar gjatë ditës.

Hulumtimet nuk kanë identifikuar ende shkakun e saktë të narkolepsisë së tipit 2. Ky lloj narkolepsie nuk shoqërohet me ulje të hipokretinës ose katapleksi si tipi 1. Disa raste të tipit 2 janë raportuar pas infeksioneve virale, por nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar shkakun e këtij lloji narkolepsie.

Faktorët që kontribuojnë mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të narkolepsisë. Kjo perfshin:

gjenetika si antigjeni i leukociteve njerëzore, HLA DQB1*06:02 Burimi i besuar
çrregullime autoimune
historia familjare – të afërmit e shkallës së parë të një personi me narkolepsi të tipit 1 kanë 10 deri në 40 herë më shumë gjasa se popullata e përgjithshme për të pasur narkolepsi
A ka shkaktarë të narkolepsisë?
Disa faktorë mund të kontribuojnë në një përgjigje autoimune që mund të shkaktojë narkolepsinë ose të shkaktojë simptoma. Shembuj të këtyre përfshijnë:

stresi
ndryshimi i orarit të gjumit
një infeksion bakterial ose viral
sezonin e gripit
luhatjet hormonale
Hapat e ardhshëm
Nëse mendoni se mund të keni narkolepsi, merrni parasysh të kontaktoni një mjek. Ata do të vlerësojnë simptomat dhe historinë tuaj mjekësore dhe do të përcaktojnë nëse narkolepsia është shkaku apo ndonjë gjendje tjetër mjekësore.

Ata ka të ngjarë të rekomandojnë një test gjumi gjatë natës për të përjashtuar çdo çrregullim tjetër të gjumit. Më pas, ata mund të rekomandojnë një dremitje duke studiuar në mëngjes për të pasur përgjumje gjatë ditës. Teste shtesë laboratorike mund të bëhen pas një diagnoze të narkolepsisë për të përcaktuar nëse keni narkolepsi të tipit 1 ose të tipit 2

Trajtimi për narkolepsinë mund të përfshijë medikamente – të tilla si stimulues dhe antidepresivë alarmues – për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave, terapi sjelljeje ose këshillim.

Ndryshimet e stilit të jetesës – të tilla si planifikimi i gjumit të shkurtër gjatë ditës – mund të jenë gjithashtu të dobishme.

Ju gjithashtu mund të gjeni ndihmë dhe mbështetje duke u bashkuar me një grup mbështetës të narkolepsisë. Ju mund të gjeni një grup mbështetës në internet ose një pranë jush duke vizituar sa vijon:

Takimi
Rrjeti i Narkolepsisë
Narkolepsia e zgjimit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *