Qytetarët i drejtohen prodhuesve vendas: Djathi ynë është pa kimikate!

Qytetarët i drejtohen prodhuesve vendas: Djathi ynë është pa kimikate!

Rritja e çmimit të qumështit dhe produkteve të qumështit në tregje bëri që qytetarët t’i drejtohen prodhuesve vendas. Çmimet e djathit dhe gjizës u hodhën lart, kështu që njerëzit filluan të kërkonin një variant më të lirë – një thirrje për prodhuesit që mbajnë mallra.

Në ditët e sotme më e lehtë është në rrjetet sociale, sidomos në grupin “Bujqësia”, ku njerëzit kërkojnë edhe prodhime vendase, por edhe prodhuesit i ofrojnë produktet e tyre me çmime shumë më të volitshme se ato në parket.
Njëri prej tyre është Ivica Açkoski, nga rajoni i Prilepit, i cili mban bagëti dhe qumështin dhe djathin e çon në qumështore, por edhe ua shet njerëzve privatisht. Ai thotë se interesi për produktet e tij është rritur që kur postoi në grupin e mediave sociale.

“Njerëzit kërkojnë një opsion më të lirë dhe kërkesa është rritur. Kjo është e pritshme në kohë krize si kjo. Megjithatë, nuk kam bagëti të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e shumë qytetarëve. Shpesh herë nga Shkupi telefonojnë, por unë nuk mund t’u përgjigjem kërkesave të tyre. Mundësitë e mia janë të ofroj produktet për njerëzit e lagjes sime. Por, presim që edhe produktet tona të shtrenjtohen, kriza po na bën presion të gjithëve”, thotë Açkoski për “Focus”.

Përveç djathit, prodhuesit ofrojnë edhe qumësht, kopsht dhe frutorë me mundësi dërgimi deri në vendbanimin e kërkuesve. Prodhuesit theksojnë se produktet e tyre nuk spërkaten me asnjë lëndë kimike dhe se ato përgatiten në mënyrë natyrale.

Çmimet ndryshojnë nga ofertuesi në ofertues. Djathi i bërë në shtëpi ofrohet me çmim prej 300 deri në 400 denarë për kilogram, ndërsa nga ofertuesit e tjerë mbështetet se çmimet janë reale, duke pasur parasysh se bëhet fjalë për prodhime shtëpiake, pa asnjë përpunim.

“Sapo m’u dorëzua djathi nga zona e Dibrës, i cili reklamohej në këtë grup. Djathi është i shkëlqyeshëm, mund ta shtroni në simite”, ka komentuar e kënaqur një grua nga Shkupi.

Çmimi i qumështit të dhisë në këtë grup varion nga 70 denarë për litër, ndërsa hirra e dhisë është më e lirë – 50 denarë për litër. Çmimi i një kilogrami arra është 150 denarë, ndërsa një kilogram kopra kushton 35 denarë, ndërsa domatet nga rajoni i Shkupit shiten për 50 denarë.

Jordanço Cvetanoski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *