Si ti dalloni taktikat e manipulimit?

Si ti dalloni taktikat e manipulimit?

Manipulimi mund t’i ndodhë kujtdo në të gjitha llojet e marrëdhënieve, nga miqtë dhe partneritetet romantike te prindërit dhe marrëdhëniet familjare. Edhe kolegët e punës dhe shefi juaj mund të kenë prirje manipuluese.

Megjithatë, manipulimi mund të jetë i vështirë për t’u njohur.

Manipulimi ndonjëherë mund të jetë aq delikat dhe efektiv, saqë mund të vini në dyshim perceptimin tuaj për situatën, në vend të veprimeve ose motiveve të personit tjetër. Ndezja me gaz mund t’i bëjë veçanërisht të vështira taktikat e dallueshme manipuluese.

Por duke mësuar se çfarë të kërkoni, mund të jeni në gjendje të mbroheni nga taktikat e manipulimit përpara se ato të fillojnë.

Zbulimi i taktikave të zakonshme të manipulimit
Njerëzit manipulues shpesh përdorin taktika dhe sjellje të zakonshme manipulimi për të marrë atë që duan. Ja çfarë të kërkoni.

Ndjenja e fajit
Ndjenja e fajit është kur dikush përpiqet t’ju bëjë të ndiheni përgjegjës ose fajtor për veprimet ose vendimet tuaja.

Drake shpjegon se udhëtimet e fajit shpesh përfshijnë përdorimin e diçkaje që një person ka bërë për tjetrin si “levë” për të marrë atë që duan.

Disa shembuj të humbjes së fajit mund të jenë:

“Nëse nuk do të isha për mua, ju nuk do të kishit përfunduar kolegjin. Më ke borxh.”
“Unë jam ai që punoj gjatë gjithë kohës, ndërsa ti po kalon kohë me miqtë. Unë e meritoj këtë shpenzim.”
“Nëse nuk mund të vish, atëherë mund të mos ftoj askënd tjetër atë natë. Nuk ka kuptim atëherë.”
Gënjeshtra
Njerëzit me prirje manipuluese shpesh gënjejnë në përpjekje për të kontrolluar ose detyruar të tjerët, si dhe për të shmangur fajin ose pasojat për veprimet e tyre.

Për shembull, një adoleshent të cilit i është thënë se nuk lejohet të shoqërohet me një grup të caktuar mund të gënjejë për vendndodhjen e tij. Ose, ata mund të gënjejnë prindin tjetër se i është dhënë leja për të dalë me miqtë e tyre.

“Nëse njëri prind nuk regjistrohet me prindin tjetër, adoleshentit mund t’i jepet leja të shkojë me ata miq,” shpjegon Drake.

Lajka
Mund të jetë e vështirë për të bërë dallimin midis një komplimenti dhe lajkave.

Një kompliment jepet për të vënë në dukje sinqerisht diçka pozitive pa shpresë për përfitim. Por lajkat shpesh përdoren pa sinqeritet si një mjet për të fituar ndikim emocional. Me lajka, shpesh ka një pritje për të marrë diçka në këmbim.

Për shembull, dikush që dëshiron një rritje ose promovim mund të lavdërojë rregullisht pikat e forta dhe arritjet e menaxherit të tyre.

Projeksioni
Projeksioni ndodh kur një person pretendon se një emocion që po ndjen – siç është xhelozia – po përjetohet në të vërtetë nga dikush tjetër.

Për shembull, një person me prirje manipuluese mund të shkaktojë tension dhe dramë, por fajëson dikë tjetër për krijimin e kësaj energjie.

Maggie Holland, një këshilltare e licencuar në shtetin e Uashingtonit, shpjegon se projektimi ndihmon një person që manipulon në shmangien e përgjegjësisë për veprimet e tyre dhe i ndihmon ata të shmangin ndryshimin e sjelljeve të tyre. “Por kjo gjithashtu mund të gërryejë besimin tuaj në realitetin tuaj,” shton ajo.

Nëse mendoni se mund të jeni duke projektuar, Holland sugjeron të ndaloni dhe të pyesni veten: “A janë këto gjërat e mia apo gjërat e tyre?” Kjo mund të jetë e dobishme për prishjen e projeksionit.

“Është gjithashtu shumë e rëndësishme që ne të mos i projektojmë vlerat tona te një manipulues, sepse kjo thjesht na krijon shumë zhgënjim dhe zhgënjim,” shton Holland.

“Lëvizja e shtyllave”
Ndonjëherë, sado që të paraqiteni për dikë që manipulon, ai do të ndryshojë pritshmëritë e tij në minutën e fundit për t’ju mbajtur vazhdimisht të vraponi drejt “postave” të tyre.

Dikush që lëviz shtyllat e portës mund t’ju krijojë zhgënjim dhe lodhje.

Holland shpjegon se me njerëzit manipulues, “ju kurrë nuk do t’i arrini ato poste dhe përpjekjet dhe suksesi juaj nuk do të njihen nëse i arrini”.

Besimi në veten tuaj, njohja e nevojave tuaja dhe shkëputja mund të jenë të dobishme për të shmangur ndjenjat e demoralizimit.

Holland sugjeron të punoni për të kuptuar vlerat, qëllimet dhe standardet tuaja personale për t’u ndjerë sikur i keni përmbushur pritshmëritë tuaja.

“Kujtojini vetes se ju jeni thjesht një qenie njerëzore, duke bërë më të mirën që mundeni dhe kjo është e mjaftueshme.”

Trekëndëshi
Trekëndëshimi mund të marrë shumë forma, por shpesh ndodh kur një person i tretë sillet në komunikimin tuaj, në vend që ta mbani çështjen midis dy njerëzve që ndikon.

Për shembull, një person manipulues mund të përfshijë nënën tuaj në një mosmarrëveshje për të marrë anën e tyre kundër jush. “Tani, krejt papritur, ju nuk jeni dakord me dy persona dhe shanset nuk janë në favorin tuaj,” shpjegon Holland.

Sipas Holland, trekëndëshimi shpesh i pengon njerëzit manipulues të mos marrin përgjegjësi dhe mund t’i mbrojë ata nga ndjenja se kanë humbur një argument.

Ndërgjegjësimi për trekëndëshimin mund të jetë i dobishëm për ta dalluar atë. Përpiquni të shkëputeni me “trekëndëshat” sa herë që shfaqen në mënyrë të padrejtë.

“Kjo do të thotë që ju do të duhet të vendosni dhe t’i përmbaheni disa kufijve të fortë, por mbani mend se kufijtë nuk kanë për qëllim të kontrollojnë njerëzit, por për të siguruar që ju të jeni ende në gjendje të qëndroni në një marrëdhënie me ta në një mënyrë të shëndetshme. ”, thotë Holland. “Kufijtë nuk janë të pashpirt, ata në fakt janë vërtet të shëndetshëm.”

Dashuria e bombardimeve
Bombardimi i dashurisë është manipulim përmes vëmendjes së tepruar, shpesh duke ju mbushur në mënyrë të papërshtatshme me dhurata, komplimente, dashuri dhe kohë.

Këto gjëra mund të jenë të mrekullueshme, të cilat mund të jenë konfuze. Megjithatë, bombardimi i dashurisë është kur kjo ndihet magjepsëse, merr gjithë vëmendjen tuaj dhe është e tepruar.

“Mund të ndihet mirë në fillim, por zakonisht të lë të izoluar dhe të bën të humbasësh nga sytë se kush je”, shpjegon Holland. “Sapo të ‘shkatërrohesh’, kjo vëmendje mund të ndalet dhe do të të lërë të ndihesh sikur po e kërkon ose po e ndjek përsëri”.

Nëse tashmë keni përjetuar bombardime dashurie dhe jeni në anën tjetër, jepini vetes durim dhe punoni për ta falur veten. “Ti nuk je i verbër. Një person manipulues përfitoi nga natyra juaj normale njerëzore për të dashur të ndjehet i dëshiruar dhe i dashur,” shton Holland.

Disa mënyra për të shmangur bombardimin e dashurisë përfshijnë:

duke kaluar rregullisht kohë me miqtë dhe të dashurit
përfshirja në interesat tuaja jashtë këtij personi
kontrolloni shpesh me veten për t’u siguruar që jeni në përputhje me vlerat dhe standardet tuaja

Çfarë është manipulimi?
Manipulimi është sjellje shtrënguese ose joetike e drejtuar nga qëllimi për të shfrytëzuar ose kontrolluar një person tjetër për përfitimin tuaj personal.

Taylor Draughn, një këshilltare profesionale e licencuar dhe terapiste martese dhe familjare, shpjegon se manipulimi “mund të jetë një mënyrë shumë efektive për të marrë atë që dëshironi, por gjithashtu mund të jetë shumë e rrezikshme”.

Ajo shton: “Nëse dikush mund t’ju manipulojë, ai mund të kontrollojë veprimet dhe mendimet tuaja. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për shenjat e manipulimit në mënyrë që të mbroni veten nga ky lloj abuzimi.”

REKLAMA
Gjeni mbështetje nga një terapist në çdo kohë, kudo
Përputhuni me një terapist të licencuar nga BetterHelp dhe filloni të merrni mbështetje për përvojën tuaj me abuzimin me telefon, video ose seancat e bisedës drejtpërdrejt. Planet fillojnë me 60 dollarë në javë + 20% ulje në muajin tuaj të parë.

4 fazat e manipulimit
Ndërsa tendencat manipuluese janë shpesh delikate dhe ndonjëherë të pazbulueshme, ekzistojnë katër faza të manipulimit.

Lajka. Faza e parë është kur personi që manipulon vendos një fasadë të të qenit i sjellshëm, i kujdesshëm dhe i dobishëm. “Ata mund të sillen sikur duan t’ju ndihmojnë me çdo gjë që ju nevojitet, por në realitet, ata thjesht po përpiqen të marrin atë që duan nga ju,” shpjegon Draughn.
Izolim. Kjo është kur personi që manipulon mund të fillojë t’ju izolojë nga miqtë dhe familja juaj. Ata mund të përpiqen t’ju bindin se të dashurit tuaj nuk ju kuptojnë ose duan t’ju kontrollojnë. Qëllimi është zakonisht t’ju ndajë nga njerëzit që mund të dallojnë manipulimin, shpjegon Draughn.
Zhvlerësim dhe ndriçim me gaz. Gjatë fazës së tretë, dikush që manipulon mund të përpiqet t’ju bëjë të ndiheni fajtorë ose konfuzë. “Ata mund të fillojnë t’ju thonë se jeni mosmirënjohës, ose se po i bëni ata të pakënaqur,” thotë Draughn. Qëllimi i kësaj faze është t’ju bëjë të dyshoni për veten, instinktet dhe vendimet tuaja. “Mund të jetë shumë e vështirë të çlirohesh nga kontrolli i manipuluesit në këtë fazë,” shton Draughn.
Frikë apo dhunë. Faza e katërt dhe e fundit është kur personi që manipulon mund të fillojë t’ju kërcënojë. Sipas Draughn, ata mund të kërcënojnë se do t’ju lënë, do t’ju lëndojnë ose do të lëndojnë veten si një mënyrë për t’ju mbajtur nën kontrollin e tyre me frikë. “Mund të jetë shumë e vështirë të çlirohesh nga dikush që po përdor kërcënimet si një formë manipulimi.”
Pse njerëzit manipulojnë të tjerët?
Njerëzit manipulojnë të tjerët për shumë arsye, duke përfshirë:

Kontrolli. Njerëzit që manipulojnë mund të nxiten nga nevoja për kontroll ose tendenca kontrolluese, të cilat mund të ndjehen emocionuese.
Vetëvlerësim i ulët. Manipulimi mund të jetë një mënyrë që një person të shmangë ndjenjën e keqe për veten. Jason Drake, klinicisti kryesor dhe pronar i Katy Teen & Family Counseling, thotë se “Njerëzit manipulojnë kryesisht për shkak të mungesës së vetëbesimit ose vetëvlerësimit”. “Ata mund të mos mendojnë se kanë aftësinë për të marrë atë që duan me meritat e tyre,” thotë ai.
Egoja. Një arsye e zakonshme në mesin e njerëzve narcisistë, dikush që manipulon “mund të besojë se ata janë personi më i zgjuar dhe më i aftë përreth dhe mund të përdorin manipulimin për të ushqyer egon e tyre që mund të tejkalojnë të tjerët dhe të përfitojnë nga përpjekjet e tyre”, shpjegon Drake.
Fitimi personal. Një person manipulues mund t’i përdorë këto taktika për të marrë diçka që dëshiron, si para, pushtet ose vëmendje.
Shmangia. Manipulimi mund të ofrojë një mënyrë për të shmangur marrjen e përgjegjësisë për veprimet e tyre.

7 këshilla për të shmangur manipulimin
Manipulimi mund të jetë i poshtër, por ju mund të punoni për ta shmangur atë me këto strategji:

Njihni shenjat. Njerëzit që manipulojnë shpesh shfaqin lloje të ngjashme sjelljesh. Kujdes nga njerëzit që janë tepër miqësorë, bëjnë premtime boshe ose përpiqen t’ju bëjnë të ndiheni në faj, shpjegon Draughn.
Jini të vetëdijshëm për emocionet tuaja. Evokimi i emocioneve të forta është thelbi i shumicës së metodave të manipulimit. “Njerëzit që përdorin manipulime shpesh luajnë me emocionet tuaja, por mbani mend se nuk mund t’i lini ata të kontrollojnë se si ndiheni,” thotë Draughn.
Rri i qete. Mund të jetë e rëndësishme të qëndroni në kontrollin e vetes dhe të mos humbni gjakftohtësinë tuaj kur keni të bëni me njerëz që manipulojnë. “Mos lejoni që ata t’ju tronditin ose të futen nën lëkurë,” shpjegon Draughn.
Shmangni personalizimin. Edhe pse manipulimi mund të jetë i dëmshëm, përpiquni të kuptoni se kjo sjellje nuk ka të bëjë fare me ju. “Manipulimi ka të bëjë më shumë me personin tjetër dhe paaftësinë e tij për të përmbushur nevojat e veta në një mënyrë të shëndetshme”, thotë Drake.
Dëgjo. Ndonëse nuk ndihet mirë që dikush të përpiqet t’ju manipulojë, të qenit konfrontues mund ta ndezë situatën. Provoni të dëgjoni me ndjeshmëri në mënyrë që të mund të identifikoni nevojat ose dëshirat e tyre, sugjeron Drake.
Respektoni kufijtë tuaj. Pasi të keni dëgjuar personin tjetër dhe të keni ndjerë se jeni duke u manipuluar, është e rëndësishme të mbani nën kontroll kufijtë dhe kufijtë e shëndetshëm. “Nëse përgjigjeni me respekt, por me vendosmëri, dhe [nuk] dorëzoheni para manipulimit, me kalimin e kohës, ata në përgjithësi do t’ju shohin si dikë ku taktikat e tyre nuk funksionojnë dhe do të vazhdojnë përpara,” shpjegon Drake.
Tregojini dikujt që keni besim. Mund të jetë sfilitëse emocionale dhe lënduese në marrëdhëniet me dikë që është manipulues. Biseda me një mik të ngushtë ose një anëtar të familjes për atë që po përjetoni mund të jetë shëruese. “Miqtë e ngushtë dhe familja shpesh mund t’ju japin reagime dhe këshilla të shkëlqyera, dhe është e dobishme të keni një vesh të dëgjuar kur keni të bëni me dikë që manipulon,” shton Drake.

Le të përmbledhim
Njerëzit me prirje manipuluese mund t’i përdorin këto taktika për të manipuluar të tjerët për një sërë arsyesh.

Nëse keni qenë objektivi i manipulimit, mund të ndiheni konfuze dhe lënduese. Mundohuni të kuptoni se sjellja e një personi manipulues nuk është një reflektim i jush dhe nuk keni pse të pranoni trajtimin dhe manipulimin negativ.

Manipulimi ndonjëherë mund të jetë mjaft delikat sa të mos njihet. Por më shpesh sesa jo, njerëzit manipulues përdorin sjellje të ngjashme që mund të dallohen. Të dini se çfarë të kërkoni dhe të përgjigjeni mund t’ju ndihmojë të shmangni manipulimin.

Efektet e manipulimit mund të ndikojnë në shëndetin tuaj mendor. Biseda me një terapist mund t’ju ndihmojë të përpunoni atë që ka ndodhur dhe t’ju mësojë aftësi të reja për të ecur përpara.

Nëse jeni gati të kërkoni ndihmë, por nuk dini nga të filloni, shikoni udhëzuesin e Psych Central për gjetjen e kujdesit për shëndetin mendor.
More about this source textSource text required for additional translation information
Send feedback
Side panels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *