Çfarë është faringjiti: simptomat dhe trajtimi

Çfarë është faringjiti: simptomat dhe trajtimi

Infeksionet respiratore, veçanërisht në fëmijëri, janë të zakonshme. Nga ftohja dhe teshtitja më e zakonshme e deri te sëmundjet më të rënda të mushkërive, mund të thuhet se çdo gjë shoqërohet me inflamacion të faringut, pra faringjit. Faringjiti është një inflamacion i faringut, i mukozës së tij, por pothuajse asnjëherë nuk vjen si sëmundje e pavarur, por me një tjetër, ku në shumicën e rasteve mund të thuhet se faringiti është pjesa fillestare e shfaqjes së sëmundjes.

Ka faringjit akut dhe kronik. Kur bëhet fjalë për akut, bëhet fjalë më së shumti për inflamacionin e faringut si simptomë shoqëruese e infeksioneve të caktuara, sëmundjet e mukozës së sinuseve dhe hundës, zgavrën e gojës dhe bajamet. Faringjiti kronik ka ankesa që nuk zgjasin në mënyrë kronike, por kanë një periudhë faljeje dhe përsëritjeje dhe jo gjithmonë janë shkaktarë infeksionet, por edhe disa faktorë të tjerë, si përdorimi i duhanit, smogu, konsumimi i alkoolit, ushqimi shumë pikant dhe pikant. , etj më tej. Simptomat e faringitit Ne kemi thënë tashmë se vetë inflamacioni i faringut është një simptomë e zakonshme e ndonjë infeksioni tjetër, por përveç kësaj, ai shoqërohet me simptoma të caktuara të faringjit. Kur flasim për formën akute, bëhet fjalë për një fyt të thatë, dhimbje që mund të jetë e vogël ose e madhe, nyjet limfatike të zmadhimit të qafës së mitrës, membrana mukoze e fryrë, si dhe temperatura e ngritur e trupit. Në formën kronike, simptomat më të zakonshme janë disfagia dhe kolla. Disfagia është gëlltitja e vështirë, veçanërisht e ushqimeve më të forta, e cila shoqërohet me dhimbje me intensitet më të madh ose më të vogël. Në mënyrë që trajtimi të kryhet në mënyrë adekuate dhe të ketë rezultate të shpejta, është e rëndësishme të njihen simptomat e faringjitit dhe të bëhet një diagnozë e saktë me analizat e nevojshme. A është një infeksion bakterial apo viral, a ka mundësi që inflamacioni i faringut të jetë simptomë e një infeksioni, një sëmundje tjetër, të ndikojë në trajtimin e vetë shkaktarit, jo vetëm të faringitit. Trajtimi i faringjitit Siç e kemi përmendur tashmë në lidhje me simptomat e faringjitit në masë të madhe përcaktojnë trajtimin fillestar. Ka disa mënyra për të ndihmuar pacientin të funksionojë më lehtë dhe ta zgjidhë këtë problem sa më shpejt të jetë e mundur. Gjëja kryesore është të pini pije të ngrohta, si çajra dhe supa, sepse nxehtësia reagon dhe ndihmon në moment. Sigurisht, kjo nuk është një kurë, por një mënyrë për të ndihmuar pacientin kur ai nuk mund të gëlltisë, të marrë frymë apo të funksionojë normalisht. Përveç kësaj, pastile dhe gome janë në dispozicion për farmaci, me një efekt të menjëhershëm anestetik lokal, në mënyrë që të mund të gëlltitet normalisht. Ajo që përfshihet si terapi janë analgjezikët dhe barnat për uljen e temperaturës, nëse ndodh, dhe shurupet e kollës, nëse pacienti ka kollën si një nga simptomat. Në disa raste shtohen pika për hundë, me përdorim të kufizuar, si në përditshmëri ashtu edhe gjatë periudhës kohore kur lejohet përdorimi i tyre, për të mos krijuar zakon të tyre dhe veprimit të tyre. Kur provohet se faringjiti shkaktohet nga një infeksion bakterial, përshkruhet terapi e përshtatshme me antibiotikë, zakonisht me bazë penicilinë, përveç nëse pacientët janë alergjikë ndaj tij. Është shumë e rëndësishme të zbulohet shkaku i inflamacionit që në fillim, sepse nuk ka nevojë për antibiotikë nëse shkaku nuk janë bakteret. Gjëja më e rëndësishme është të shkoni te mjeku i zgjedhur kur të shfaqen simptomat e para dhe të përcaktoni nëse bëhet fjalë për infeksion në mënyrë që ta ndaloni sa më shpejt dhe të mos shfaqen simptoma të mëtejshme dhe trupi të shërohet më shpejt.
vëzhgues.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *