Si të parandaloni problemet shëndetësore të shkaktuara nga puna ulur?

Si të parandaloni problemet shëndetësore të shkaktuara nga puna ulur?

Duke qenë se numri i profesioneve të ulura është në rritje, ekspertët paralajmërojnë se duhet të reagohet edhe para se të vërehen ankesat e para nga ulja e gjatë.Sipas hulumtimeve të fundit, secili prej nesh shpenzon mesatarisht 7.7 orë në ditë në një pozicion ulur. Qëndrimi ulur çdo ditë ka shumë pasoja në trup, dhe pasiviteti është shkaku i katërt më i zakonshëm i vdekjeve të parakohshme në botë.

Këto pjesë të trupit preken më shpesh si rezultat i punës ulur:

Pjesa e poshtme e shpinës

Të ulesh i përkulur në një tavolinë mund të shkaktojë fillimisht dhimbje të vogla shpine që gradualisht përkeqësohen.

Qëndrimi i dobët mund të shkaktojë ngjeshje të disqeve kurrizore, gjë që mund të shkaktojë probleme të përhershme.

Ajo që mund të bëni është të siguroheni që të përdorni një tastierë që është fizikisht e ndarë nga kompjuteri, në mënyrë që të mos rrini pezull mbi të. Lëvizni tastierën drejt jush, në mënyrë që bërrylat tuaja të jenë afër trupit dhe kyçet tuaja të zgjaten.

Qafa

Të ulesh para kompjuterit është e vështirë për shtyllën kurrizore, sepse e mban kokën të përkulur 30 gradë, gjë që shkakton tension të muskujve që është tre deri në katër herë më i madh se kur e mban drejt.

Prandaj, duhet ta poziciononi monitorin e kompjuterit tuaj në mënyrë që mesi i ekranit të jetë në të njëjtin nivel me mjekrën tuaj me kokën drejt, në mënyrë që qafa juaj të jetë në një pozicion neutral.

Këmbët

Nëse nuk i shtrini ose nuk i lëvizni këmbët për një kohë të gjatë, muskujt tuaj do të fillojnë të dhembin.

Kjo dhimbje në fillim është më e dobët, por me kalimin e kohës bëhet më e fortë.

Prandaj, ndërsa jeni ulur, këmbët tuaja duhet të jenë të sheshta në dysheme, dhe gjunjët duhet të jenë të përkulur pak më lart se lartësia e ijeve.

Mos u ulni me këmbët tuaja të kryqëzuara në gjunjë ose në kyçin e këmbës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *