Australia miraton ligjin: Facebook dhe Google do të paguajnë për lajmet

Australia miraton ligjin: Facebook dhe Google do të paguajnë për lajmet

Facebook dhe Google do të detyrohen të paguajnë për lajmet australiane sipas legjislacionit të miratuar të enjten që po vëzhgohet nga afër globalisht për precedentët që mund të ndodhin midis Big Tech dhe kompanive mediatike.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, Ligji i parë botëror kaloi lehtësisht pasi qeveria australiane ra dakord të largonte elementët më të ashpër të kundërshtuar nga gjigandët e teknologjisë, në këmbim të të dyve që ranë dakord të negociojnë marrëveshje me mediat lokale.

Kjo thuhet se hap rrugën që Google dhe Facebook të “mbjellin” dhjetëra miliona dollarë në ndërmarrjet e medias lokale dhe mund të sigurojë një model për zgjidhjen e konflikteve me rregullatorët në të gjithë botën.

Qeveria tha se ligji do të sigurojë që bizneset e lajmeve “të shpërblehen mjaft për përmbajtjen që gjenerojnë, duke ndihmuar në mbështetjen e gazetarisë me interes publik në Australi”.

Ndryshe, Google tashmë ka ndërmjetësuar marrëveshje me vlerë miliona dollarë me kompani australiane të mediave, duke përfshirë dy më të mëdhatë: News Corp të Rupert Murdoch dhe Nine Entertainment.

Ndërsa Facebook është treguar më ngurrues – i cili shkurtimisht bëri një ndalim për të gjithë faqet e lajmeve australiane në protestë ndaj ligjit – ka hyrë drejt një marrëveshjeje të parë me Seven West dhe tha se më shumë negociata të tjera janë në proces.

Ndërkohë kompania Facebook premtoi të mërkurën të investojë të paktën 1 miliard dollarë në mbështetje të gazetarisë gjatë tre viteve të ardhshme ndërsa gjigandi i mediave sociale mbrojti qëndrimin ndaj një mosmarrëveshjeje me Australinë lidhur me pagesat për organizatat e mediave.

Nick Clegg, kreu për marrëdhëniet globale, tha në një deklaratë se kompania është e gatshme të mbështesë mediat e lajmeve, por përsëriti shqetësimet e saj mbi pagesat e detyrueshme.

“Facebook-u është më shumë se i gatshëm të bashkëpunojë me botuesit e lajmeve”, tha zoti Clegg pasi Facebook-u rivendosi informacione lajmesh si pjesë e një kompromisi me zyrtarët australianë.

“Ne vlerësojmë sigurisht se gazetaria cilësore është në qendër të mënyrës sesi funksionojnë shoqëritë e hapura – duke informuar dhe fuqizuar qytetarët dhe duke vënë para përgjegjësisë të fuqishmit”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *