NASA paralajmëron për shkëputjen e një akullnaje gjigande

NASA paralajmëron për shkëputjen e një akullnaje gjigande

Agjencia Amerikane e Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA) paralajmëron se nga Antarktida së shpejti do të shkëputet një akullnajë gjigante. NASA përmes një deklarate thekson se kjo akullnajë është me sipërfaqe dy herë më të madhe se Nju-Jorku, e cila së...
read more
A janë qytetet e vogla më të “zgjuara”?

A janë qytetet e vogla më të “zgjuara”?

Kur dëgjon për transformimet urbane, mendja të shkon tek qytetet e mëdha si Singapori, Dubai apo Hong Kongu me qiellgërvishtëset madhështore. Ose tek qytetet me avantazhe teknologjike si San Fransisko. Por ka dhe qytete të vogla të cilat po përfshihe...
read more
‘Në shpicat hyrëse të filmave ka porosi të fshehta. A i keni parë’

‘Në shpicat hyrëse të filmave ka porosi të fshehta. A i keni parë’

Njerëzit të cilët kanë prirje për të besuar në teoritë e komplotit thonë se simbolet e iliminatëve janë të pranishëm në shumë brende të njohura, kështu që i kanë gjetur edhe në shpicat hyrëse të kompanive të mëdha filmike, transmeton...
read more
Vizita në Danimarkë e Suedi e Kadaresë, ku kërkohej të botohej “Gjenerali..”

Vizita në Danimarkë e Suedi e Kadaresë, ku kërkohej të botohej “Gjenerali..”

Në vitin 1971 shkrimtari Ismail Kadare bashkë me një delegacion kulturaltë kryesuar nga Mistro Treska, udhëtuan drejt Danimarkës dhe Suedisë, ku ndër të tjera, është kërkuar dhe mundësia e botimit të romanit “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”...
read more
Mediat italiane artikull vlerësues për romanin “Otello, Arapi i Vlorës”

Mediat italiane artikull vlerësues për romanin “Otello, Arapi i Vlorës”

Nga Shaul BASSI “Otello ishte njeriu i parë i zi që vinte në Vlorë. Gjatë shekujve, deti kishte sjellë në qytet, Cikllopë që ende jetojnë në drithërimat e fëmijëve, sirena të gjelbra që kishin turbulluar mendjet e peshkatarëve, njerëz me b...
read more
Berisha: Kemi pak filma që për temë kanë luftën në Kosovë

Berisha: Kemi pak filma që për temë kanë luftën në Kosovë

Regjisori Fatos Berisha, thotë se Kosova ka pak filma që tregojnë traumat që janë përjetuar në luftën e fundit, por edhe përjetimet e mëhershme. Sipas tij, nëse këto tregime do të bëheshin, do të promovohej vendi, por edhe do të...
read more
NASA synon të kthehet në Hënë me 12 eksperimente të reja

NASA synon të kthehet në Hënë me 12 eksperimente të reja

Pas 50 vjetësh të uljes historike të ”Apollo 11”, NASA synon të kthehet në Hënë me 12 eksperimente të reja. Eksperimentet e reja janë pjesë e një programi më të gjerë të NASA-s, këtë herë për të qëndruar atje dhe...
read more
Mësojini fëmijëve “mirënjohjen”

Mësojini fëmijëve “mirënjohjen”

Shumë prindër u mësojnë fëmijëve të tyre që në moshë të hershme që të thonë “faleminderit” kur dikush i bën një dhuratë apo bën diçka të këndshme për ta.   Por, t’u mësosh fëmijëve të jenë mirënjohës çdo ditë për...
read more
“Nëntor i ftohtë” i Kosovës rikthehet në Spanjë

“Nëntor i ftohtë” i Kosovës rikthehet në Spanjë

“Nëntor i ftohtë” rikthehet në Spanjë, aty ku para gjashtë muajsh u dha premierë botërore. Por ndryshe prej shtatorit të vitit të kaluar – kur filmi ishte në garë në edicionin e 66-të të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit të San...
read more
1927/Letra e Gemier: Nuk jam kundër ardhjes së Aleksandër Moisiut në Paris

1927/Letra e Gemier: Nuk jam kundër ardhjes së Aleksandër Moisiut në Paris

Gazeta kulturore franceze, “Comoedia”, ka botuar, të hënën e 6 qershorit 1927, në ballinë, letrën e Firmin Gemier (themelues i Théâtre mondial, Paris), i cili ka reaguar asokohe ndaj akuzave të Aleksandër Moisiut, botuar një ditë më parë po n...
read more