Disa zakone të veçanta të njerëzve nga Finlanda

Disa zakone të veçanta të njerëzve nga Finlanda

Pyje me dëborë të pafund, net të gjata – ne menduam se dinim gjithçka për Finlandën. 

Por ky vend verior ka sekretet e veta për të cilat i dinë vetëm njerëzit që kanë qenë atje ose kanë jetuar në atë vend. 

A e dini se ata nuk përdorin sfungjerin për të larë pjatat, ata lajnë qilimat e tyre në lumenj dhe mund të gjobiten për nxjerrjen e plehrave të dikujt tjetër?

Bright Side vendosi të kontrollojë forumet në lidhje me këtë vend dhe zbuloi se si njerëzit jetojnë në një nga vendet më të lumtura në botë.

1. Finlandezët nuk i fshijnë enët e tyre të thata.

Image

Në Finlandë, thjesht nuk ka nevojë ta bëni këtë sepse ato kanë dollapë të veçantë ku thahen enët. 

Ato duken saktësisht si dollapë të rregullt por  u mungon pjesa e poshtme. Është pikërisht sipër lavamanit dhe uji derdhet në lavaman.

2. Një traditë e lashtë familjare është pastrimi i qilimave dhe tapeteve në bregun e lumenjve dhe liqeneve.

Image

Sigurisht, finlandezët kanë fshesë me korrent por ekziston një  traditë e larjes së qilimave në lumenj dhe liqene. Nuk është vetëm për pastrim por është gjithashtu një mënyrë pastrimi moral. Kjo është arsyeja pse në verë, miqtë, familjet dhe fqinjët shkojnë në breg të detit ose në bregun e lumit dhe lajnë qilimat e tyre.

3. Ata nuk përdorin sfungjer për të larë pjatat.

Image

Shumë shpesh, finlandezët nuk përdorin sfungjer. Në vend të kësaj, ata kanë furça me doreza të gjata që përdoren për të larë pjata, gota, tigan, kavanoza dhe gjithçka tjetër.

4. Pyetja e njerëzve për të ardhurat e tyre është sjellje e keqe, por shifrën mund ta zbuloni në zyrën e taksave.

Image

Në Finlandë, nuk është aspak etike të pyesësh miqtë, kolegët ose njerëzit e tjerë se sa fitojnë. 

Njerëzit nuk flasin për gjëra të tilla. Por gjithsesi, çdokush mund të telefonojë në zyrën rajonale të taksave dhe të zbulojë të ardhurat e fqinjit të tij, të afërmit ose dikujt tjetër.

5. Njerëzit nuk marrin racionet e tyre individuale të ushqimit

Image

Ju nuk keni gjasa të shihni pjata të vetme me ushqim që shërbehen në një tryezë finlandeze. 

Në këtë vend, çdo person i rritur vendos vetë se sa dëshiron të hajë në një kohë të caktuar. 

Kryesisht, ka pjata të mëdha nga të cilat mund të merrni ushqimin. Nëse është e vështirë të arrihet, mund të kërkoni që dikush t’ju ndihmojë.

6. Njerëzit në Finlandë e duan qumështin dhe produktet e qumështit

Image

Finlandezët pijnë më shumë qumësht se kushdo tjetër: mesatarisht, çdo person në vend pi rreth 130 litra në vit. 

Në dyqanet lokale, një litër qumësht kushton vetëm 60 cent dhe fëmijëve u jepet falas. Përveç kësaj, ka produkte unike të qumështit në Finlandë. 

Me çdo drekë, njerëzit pinë një gotë qumësht.

Një pije tjetër e njohur është  viili  – është diçka si kos. 

7. Dushe pa perde

Image

Finlandezët nuk kanë turp për trupat e tyre. Nëse shkoni në një palestër ose një pishinë dhe shihni kabina në dhomën e dushit, ju jeni me fat sepse shumica e palestrave nuk kanë asnjë perde. 

Njerëzit nuk ndihen të pakëndshëm në larje para të tjerëve.

Në këtë vend, njerëzit e pranojnë trupin e njeriut dhe të qenit lakuriq nuk është diçka që duhet ta fshehni. 

E njëjta gjë është e vërtetë për objektet mjekësore – nuk ka dhoma të ndara për ndërrimin e rrobave.

8. Ekzistojnë truke për të luftuar të ftohtin për drejtuesit e makinave.

Image

Për të ngrohur makinat e tyre, njerëzit nuk kanë pse të kalojnë 10-20 minuta shtesë. 

Për të shpëtuar makinën e tyre nga i ftohti, ata thjesht duhet të  fusin makinat e tyre në një prizë të energjisë. 

Ka pika dalëse në shtyllat speciale në parkingje. 

Zakonisht, energjia elektrike  sigurohet për 2 orë dhe nëse është e nevojshme, mund të zgjatet.

Çmimi i energjisë elektrike përfshihet në çmimin e parkimit. Ka pajisje speciale në motorë që ngrohin ajrin. 

Disa makina madje kanë një mekanizëm që ngroh pjesën e brendshme të makinës.

9. Finlandezët garojnë në sa mushkonja vrasin.

Image

Të gjithë ndoshta kanë dëgjuar për konkursin që përfshin hedhjen e telefonave dhe bartjen e grave. 

Por ka më shumë gara të pazakonta në Finlandë – kush mund të vrasë më shumë mushkonja. 

Rregullat janë të thjeshta: pjesëmarrësit duhet të vrasin më shumë mushkonja në një periudhë të caktuar kohe. 

Këto gara organizohen gjatë verës dhe ato nganjëherë bëhen ndërkombëtare – në vitin 2018, një burrë nga Suedia vrau 135 insekte për 15 minuta dhe fitoi në këtë rast.

10. Finlanda ka një Ditë Kombëtare të Dështimit.

Image

Kremtohet çdo vit në 13 Tetor dhe është më shumë sesa thjesht një festë e çuditshme. 

Vendi ka një kult suksesi dhe dështimet nuk merren mirë. 

Qëllimi i kësaj feste është t’i shpjegojmë publikut se dështimet janë krejtësisht normale dhe ecja përpara pa to është e pamundur. 

Çdo vit, në këtë ditë, yjet e TV, muzikantë, atletë dhe njerëz të tjerë të famshëm flasin për dështimet e tyre në publik.

11. Ata e duan kombinimin e gjërave në ushqim më shumë nga ç’mund ta imagjinoni

Image

Në kuzhinën finlandeze, ka vakte me përbërës në dukje të papajtueshëm. 

Për shembull, një tavë mëlçie mund të vijë me shurup, vezë, qepë dhe rrush të thatë dhe të shërbehet me reçel. 

Dhe njerëzit në fakt shtojnë qumësht në supat e kremrave të salmonit! /Bright Side/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *