Sa efektive është secila vaksinë?

Sa efektive është secila vaksinë?

Vaksina kundër COVID-19 që po zhvillohet nga gjiganti farmaceutik britanik-suedez, AstraZeneca me Universitetin e Oksfordit, mund të jetë thelbësore për frenimin e pandemisë në shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme, me gjithë efektivitetin e saj në dukje më të ulët krahasuar me kandidatët e tjerë kryesorë, thanë ekspertët.

Të hënën, AstraZeneca dhe Oxford njoftuan të dhëna të ndërmjetme nga prova e saj e madhe e Fazës së III-të treguan se kandidati i saj i vaksinës është “efektiv në parandalimin e coronavirusit dhe ofron një nivel të lartë mbrojtjeje”, raporton newsweek.

Sa efektive është secila vaksinë?

Lajmi pason njoftimet gjatë muajit të kaluar nga kompanitë amerikane, Pfizer dhe Moderna dhe Instituti rus i kërkimit – Gamaleya që kandidatët e tyre të vaksinave kanë një efektshmëri prej rreth 95 për qind, gjegjësisht 92 për qind.

AstraZeneca dhe Oxford testuan dy regjime të ndryshme dozash në studimin e tyre: një grupi iu dha një dozë e gjysmë e ndjekur nga një dozë e plotë, ndërsa një tjetri u dha dy doza të plota.

Në grupin e fundit, vaksina u gjet të ketë një efikasitet prej 62 për qind, ndërsa në të parën efikasiteti u rrit në rreth 90 për qind, transmeton Telegrafi.
Kur kombinojnë të dhënat nga dy regjimet e dozimit, Oxford dhe AstraZeneca thanë se vaksina është 70.4 për qind efektive – megjithëse duhet të presim për përfundimin e studimit dhe botimin e rezultateve në një revistë shkencore të vlerësuar nga kolegët para se të jetë efektive mund të vlerësohet plotësisht.

Grafiku më poshtë, i siguruar nga Statista, tregon efektivitetin e kandidatëve kryesorë të vaksinave COVID-19.

Pavarësisht nga efikasiteti në dukje më i ulët krahasuar me kandidatët e tjerë kryesorë, komuniteti shkencor e ka mirëpritur njoftimin e AstraZeneca-Oxford duke pasur parasysh që kandidati duket se tejkalon me lehtësi pragun minimal të 50 për qind të efikasitetit që zakonisht kërkohet nga rregullatorët.

Për më tepër, kandidati për AstraZeneca-Oxford duket se ka disa përparësi kryesore mbi kolegët e tij: është shumë më lirë dhe më lehtë për tu shpërndarë.

Cilat janë avantazhet e AstraZeneca?

Sipas zhvilluesve, vaksina gjithashtu zvogëlon transmetimin e virusit, si dhe sëmundjen – edhe pse kjo ende nuk është konfirmuar. Shumica e ekspertëve mendojnë se nëse një vaksinë parandalon sëmundjen, ajo gjithashtu do të parandalojë transmetimin në një masë më të madhe ose më të vogël.

Shkencëtarët mendojnë se të kesh disa vaksina të sigurta dhe efektive është thelbësore për të çuar deri në fund pandeminë, por avantazhet e vaksinës AstraZeneca-Oxford mund të nënkuptojnë se ajo ka një shtrirje më të gjerë, edhe nëse rezulton të ketë pak më pak efikasitet.

“Është një ditë me të vërtetë emocionuese”, tha në një konferencë shtypi kryek hetuesi për vaksinën, profesori Andrew Pollard nga Oksfordi. “Ne kemi një vaksinë për botën … është efektive, parandalon shtrimin në spital. Mund të ruhet në temperaturën e frigoriferit dhe të shpërndahet përmes sistemit normal”.

Dr. Colin Butter, nga Universiteti i Lincoln, në Mbretërinë e Bashkuar, tha se vaksina ofron një “rrugë të qartë nga pandemia e tanishme” dhe “përparësitë” ndaj kandidatëve për Pfizer dhe Moderna.

“Së pari, ajo kërkon vetëm një zinxhir të ftohtë konvencional, i përdorur për shumë produkte nga çdo operacion dhe farmaci në qark”, tha Butter në një deklaratë.

Në krahasim, kandidatët për Pfizer dhe Moderna duhet të mbahen në temperatura ultravjollcë, duke i bërë ato më të vështira për t’u transportuar dhe ruajtur.

“Së dyti, megjithëse prodhuesit nuk kanë raportuar numrin e dozave aktualisht të disponueshme … një dozë e zvogëluar e mbushjes së barrës zvogëlon më tej kërkesën aktuale. Së fundmi, prova ofron prova se vaksina zvogëlon jo vetëm sëmundjen klinike por edhe transmetimin në vazhdim, duke dhënë mundësinë të arritjes së imunitetit të kokës “.

Profesori Stephen Evans nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër tha se fakti që vaksina mund të ruhet në frigoriferë të zakonshëm është i dobishëm në vendet me të ardhura të larta, por është i “një rëndësie të jashtëzakonshme për vendet me të ardhura të ulëta”, duke mundësuar një qasje më të drejtë.

Cilat vende do të marrin vaksinat e para?

AstraZeneca ka thënë se do të sigurojë vaksinën për të gjitha kombet mbi një bazë jo-fitimprurëse për sa kohë që shpërthimi i COVID përcaktohet si një pandemi. Për kombet në zhvillim, kjo marrëveshje do të zgjasë për një kohë të pacaktuar.

Firma farmaceutike ka thënë që goditja e saj do të kushtojë midis tre dhe katër dolllarëve për një dozë të vetme nën këtë qasje, e cila është dukshëm më pak se ajo që Pfizer dhe Moderna po akuzojnë aktualisht për kandidatët e tyre të cilat bazohen në teknologjinë mRNA, transmeton Telegrafi.

Në fakt, AstraZeneca-Oxford përbën më shumë se 40 për qind të dozave që shkojnë për vendet me të ardhura më të ulëta dhe të mesme, sipas marrëveshjeve të ndjekura nga firma kërkimore me bazë në Londër Airfinity, njoftoi Bloomberg.

Ndërkohë, kombet më të pasura tashmë kanë marrë shumicën e furnizimeve fillestare të xhirimeve Pfizer dhe Moderna. Për shembull, SHBA-të kanë porositur 100 milionë doza të pretenduesit të vaksinës Pfizer, ndërsa Moderna gjithashtu është zotuar të furnizojë vendin me 100 milionë doza të tjera.

Kombet me të ardhura të ulëta dhe të mesme – ku jeton shumica e popullsisë globale – varen gjithashtu nga kandidatë të tjerë për vaksina nga të tjerët si Novavax Inc. dhe Johnson & Johnson. Por AstraZeneca ka thënë se ka kapacitetin për të prodhuar rreth tre miliardë doza në 2021 – afërsisht një e treta e të gjitha dozave që janë kryer nga zhvillues të ndryshëm.

“Ka shumë hipur në vaksinën Astra”, tha për Bloomberg Suerie Moon, bashkë-drejtor i Qendrës Globale të Shëndetit në Institutin e Shkolluar të Studimeve Ndërkombëtare dhe të Zhvillimit në Gjenevë. Për vendet me të ardhura më të ulëta, “është e madhe”.

Vaksina do të prodhohet gjithashtu në disa vende të botës, duke përfshirë Indinë dhe Brazilin, gjë që do të ndihmojë në ndjekjen e shpejtë të shtrirjes së saj. /Telegrafi/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *