Sot Zvicra do të vendosë nëse restorantet mund të rihapen në mars

Sot Zvicra do të vendosë nëse restorantet mund të rihapen në mars
Foto: Julia Shore's Travels

Autoritetet zvicerane vendosën që restorantet të qëndronin të mbyllura të paktën deri në 1 Prill. Por shumë kantone po bëjnë presion mbi Këshillin Federal për të lejuar që sektori i gastronomisë të hapet përsëri në Mars. Vendimi do të shpallet sot pasdite,.

Ani pse Këshilli Federal tha që restorantet do të qëndrojnë të mbyllura deri më 1 Prill, në të cilën datë do të lejohen vetëm vendet e jashtme dhe vetëm nëse e lejon situata epidemiologjike në Zvicër, përcjell Lajmi].net.

Në mënyrë që të ndodhë kjo, duhet të plotësohen një numër kriteresh: shkalla e pozitivitetit të infeksionit duhet të bjerë nën 5 përqind, zënia e njësive të kujdesit intensiv nga pacientët me koronavirus duhet të jetë nën 25 përqind, dhe shkalla R – e cila tregon Covid aftësia për tu përhapur – duhet të jetë nën 1.

Ndërsa të gjitha këto kushte janë përmbushur aktualisht, një numër kantonesh po u kërkojnë autoriteteve federale të autorizojnë rihapjen e restoranteve tashmë në Mars.

Këtu keni një përmbledhje se si dhe kur kantone të ndryshme duan të hapin restorante, siç raportohet nga transmetuesi publik i SRF:

Valais, St. Gallen, Thurgau, Schwyz, Nidwalden, Glarus dhe dy Appenzells, po bëjnë thirrje për rihapje që nga 1 Mars.

Uri dhe Graubünden po kërkojnë gjithashtu lejen për të rihapur zonat e tyre të jashtme nga 1 Mars. Nëse kjo nuk është e mundur, qeveria Graubünden dëshiron të paktën mundësinë e uljes në afërsi të rrugëve.

Lucerne dhe Schaffhausen nuk specifikuan datën, por të dy duan që hapësirat e restoranteve të tyre të hapen në mars.

Vaud dëshironte të hapet në mesditë nga 15 Mars për shërbimin e drekës dhe të mbyllet në 6 pasdite, në të cilën kohë do të lejohej vetëm shërbimi i marrjes me vete.

Gjeneva gjithashtu dëshiron të rifillojë në mes të marsit.

Ticino dhe Fribourg po bëjnë thirrje për rihapjen e 22 Marsit. “Virusi është ende atje, por situata është nën kontroll”, tha këshilltari kantonal i Ticino, Norman Gobbi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *